Smešna strana sveta: Dok se ne vrate ukrajinske gaće, pomirenja nema!

Saga o klozetskim šoljama, koje su navodno Rusi ukrali s ukrajinskih brodova, nastavlja se traženjem nestalih ukrajinskih gaća.

Član ukrajinske posade brodića Berdjansk Andrej Ajder baš je razveselio društvene mreže i baš razgnevio Federalnu službu bezbednosti Rusije, objavom na Fejsbuku da mu je ostao samo par gaća, od 20, koliko ih je imao na brodu, ostale su odneli Rusi.

“Šta će vam gaće?”, pitao se u svojoj Fejsbuk objavi Ajder, na šta su društvene mreže odgovorile pitanjem: „A šta će tebi tolike gaće”, i salvom smehotresnih i književnih asocijacija.

Federalna služba Rusije je na to objavila video snimak unutrašnjosti i spoljašnjost brodova u trenutku njihove predaje.

Posebno se na snimku insistira na jednoj klozetskoj šolji, koja kao i ceo ambijent izgleda predobro posle godinu dana zatočenja, zatim na natpisu na ruskom na jednom od brodova koji glasi „proizvedeno u SSSR“, kao i na samoj proceduri predaje. Ruski i ukrajinski predstavnici pregledaju jedan spisak, stavku po stavku, potpisuju ga i Ukrajinci, bez primedbi, odlaze dok im Rusi dovikuju: „Sve najbolje“.

Ruski mediji su, medjutim, preneli i izjavu advokata Nikolaja Polozova da je još prošle zime s brodova demontirana radio-navigaciona oprema, artiljerijska municija, lično naoružanje i neke lične stvari mornara kao dokazi u postupku.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je brodove dočekao i izjavio da ono što na njima nedostaje mora biti vraćeno, ali novinari nisu pušteni na brodove da se sami uvere o njihovom stanju.

Nekim se komentatorima čini da je ceo cirkus montiran pred sastanak na kome bi trebalo da počne rusko-ukrajinsko smirivanje.

Dva mala ukrajinska vojna broda i jedan tegljač vraćeni su Ukrajini pošto su, posle incidenta u Kerčenskom prolazu, godinu dana bili u ruskom zatočeništvu. Dva meseca ranije, vraćena su Ukrajini i 24 mornara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com