Špijunska afera: Rusija ostaje bratska i prijateljska zemlja, a Srbija ostaje neutralna

„Mi jedini nismo uveli sankcije Ruskoj Federaciji, ni na jednom forumu nismo glasali protiv interesa Rusije, mi smo jedina zemlja van Evroazijske ekonomske unije koja ima vojne vežbe sa Rusijom, pa sam ruskom ambasadoru postavio samo jedno pitanje: Zašto?”, rekao je u današnjem obraćanju javnosti povodom izbijanja srbijansko-ruske špijunske afere predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ne vidim logiku u svemu tome”, rekao je on i dodao da mi svoju politiku prema Ruskoj Federaciji nećemo menjati.

Rusija ostaje bratska i prijateljska zemlja, rekao je Vučić i dodao da ćemo mi, u obaveštajnom smislu, svoju zemlju braniti. I da ćemo se, nikad jače i snažnije, boriti za svoju vojnu neutralnost.

Sem novinaru Tanjuga, pitanja novinarima nisu bila omogućena, pa nismo saznali šta mu je ruski ambasador na njegovo kratko pitanje odgovorio.

Tek, znači da u Moskvi 4. decembra treba da očekuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nije on taj kome bi trebalo da bude neprijatno.

Vučić je potvrdio da je špijunski video snimak, koji se 17. novembra pojavio na YouTube-u, originalan, ali je rekao da ga nismo mi snimili. Na snimku je, potvrdio je on, penzionisani potpukovnik Vojske Srbije Z.K, koji prima novac od potpukovnika ruske vojske Georgija Klebana.

Kremlj je saopštio da ne zna o čemu se radi, ali da odnose izmedju Rusije i Srbije ništa ne može pokvariti.

„Kao prvo, mi ne znamo o kakvom se incidentu radi i to bi još trebalo da razjasnimo. To nije sasvim pitanje za administraciju predsednika, ali sam siguran da su odnosi izmedju Rusije i Srbije tako posebnog karaktera – partnerski, bratski, saveznički karakter, tako da na taj karakter ništa ne može uticati”, rekao je Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je izjavila da je „špijunski skandal“ u Srbiji, izbio baš pred rusko-srpske susrete na najvišem nivou „provokaciona priča“.

I ona je odbila da slučaj komentariše pre nego što joj bude poznato više detalja.

„Čini mi se da bi trebalo potvrditi sve činjenice, iz kog perioda je taj video, ko je na njemu, kad se sve to radilo, ko je sve to montirao. A zatim ću komentarisati”, rekla je inače uvek vrlo rečita Zaharova, a prenosi TASS.

Inače, predsednik Srbije je rekao da je penzionisani potpukovnik Vojske Srbije Z.K. predmet obrade od 2012. godine zbog njegovih kontakata sa hrvatskim službama. On je tokom 2018. godine imao niz kontakata sa pripadnicima ruske obaveštajne službe. Tri puta mu je uručen novac, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da naše službe 24. decembra 2018. godine, na Zemunskom keju izmedju Stare kapetanije i pivnice Crna ovca, nisu uspele da dokumentuju kontakt Z.K. s Klebanom jer je opaženo „više lica u kontrapratnji“.

On je rekao da naše službe imaju video i foto dokumente aktivnosti i drugih pripadnika ruskih službi.

Vučić tvrdi da Kleban više nije na teritoriji Srbije i uveren je da ruski predsednik Vladimir Putin nije o ovome bio obavešten.

„Ne zaboravljamo sta su on i Rusija za nas učinili”, rekao je Vučić.

Ruski portal gazeta.ru piše da je Georgi Kleban bio zamenik vojnog atašea u ruskoj ambasadi u Beogradu od 2016. godine ali se na sajtu MIP-a ne pominje od oktobra, prenosi Radio Sloboda. A na osnovu video snimka objavljenog na YouTube-u 17. novembra se zaključuje da je “očevidno da je praćenje (Klebana) trajalo dugo vreme i da je bilo dobro pripremljeno“.

Gazeta.ru prenosi i spekulacije istraživača Bellingcat-a Hrista Grozeva, koji drži za moguće da je Kleban u Srbiji proglašen za persona non grata i proteran sredinom ove godine. O čemu predsednik Srbije nije govorio.

Hristo Grozev tvrdi da je Kleban u Moskvi registrovan na adresi Vojne akademije Generalštaba, a njegova žena na adresi samačkog hotela vojnog dela specijalnih službi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com