Soroš: Smrtonosni koktel za EU – Brexit, migraciona kriza i bankarski kolaps

Koktel od „Brexita“, migracione krize i mogućeg bankarskog kolapsa može postati smrtonosan za EU, rekao je američki milijarder Džordž Soroš, a prenosi Sputnjik.

Soroš

Svetski finansijski sistem stoji na pragu novih kataklizmi, izjavio je u intervjuu italijanskom listu „Korijere dela sera“ američki investitor.

„Nakon ’Brexita‘ EU preti smrtna opasnost“, rekao je Soroš. On je dodao da Evropa može da preživi samo ako se pretvori u takav savez kojem bi želeo da se priključi London i u kojem ne bi bili organizovani „Brexiti“.

Prema njegovim rečima, migraciona kriza u Evropi je usporena nakon što je zatvorena balkanska maršruta, ali ne treba misliti da će situacija ostati stabilna, čak i ako se sada čini da Evropljani nisu protiv migranata. Vlasti u Italiji i drugim zemljama treba da pokažu realnu spremnost da rešavaju zajedničke probleme do kojih je dovela politika EU prema izbeglicama.

„To je u potpunosti pitanje političke volje. EU poseduje netaknute resurse koje može da iskoristi. Ako to sad ne uradi kada se nalazi na granici života i smrti, kada će?“, pita se američki finansijer.

Neuspešni puč u Turskoj samo će povećati neodređenost po pitanju bezbednosti. Erdogan je krenuo na primirje sa Rusijom, sa željom da postane posrednik između Rusije i Evrope, navodi se u članku.

„U svakom slučaju sporazum između EU i Turske je suviše nepouzdana baza za novu politiku EU o izbeglicama“, smatra Soroš.

Kako bi preživela, EU treba hitno da preduzme odlučne mere, smatra milijarder. Pre svega, treba da bude formulisana jasna razlika između EU i evrozone.

Slaba karika same evrozone, po mišljenju Soroša, jeste Italija čije banke vape za hitnim ozdravljenjem. On predlaže da se uvedu sankcije institucionalnim investitorima, a privatnim da se nadoknade gubici.

Osim toga, investitor je kao neophodne uslove za preživljavanje Evrope označio poštovanje finansijske discipline i pravila bankarskog saveza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com