Šta je govorio Solovjov?

Hrvatska vlada i glavni kreditori Agrokora, na čijem je čelu Sberbanka, potpisaće ove nedelje sporazum o privremenom mirovanju obaveza hrvatske kompanije.

Jurij Solovjev, prvi zamenik izvršnog direktora VTB banke, kojoj Agrokor duguje oko 300 miliona evra, izjavio je na konferenciji za štampu u Moskvi da će vreme mirovanje obaveza Agrokora najpre biti izmedju nedelju i mesec dana. Za to vreme će biti izradjen plan restrukturiranja Agrokora, a verovatno i plan prodaje dela poslovanja radi smanjivanja zaduženosti.

Ovaj plan podrazumeva, kako prenosi zagrebački Večernji list, da će Agrokor dozvoliti predstavnicima banaka ili odbora direktora pristup upravljanju i izmenu finansijskih direktora i revizora. Jer, Solovjev je izrazio sumnju i u verodostojnost Agrokorovih finansijskih izveštaja, govoreći da su godinama bili falsifikovani, prenosi ruska agencija RNS, i najavio novi menadžment sastavljen od predstavnika države i kreditora.

Solovjev je, kako piše ruski poslovni list Vzgljad, najavio i da će VTB u maju ili junu prodati svoju banku-kćerku u Ukrajini „BM bank“. On je napomenuo da se radi o maloj banci.

U toku je prodaja ukrajinske banke-kćerke ruske Sberbanke.

Treba napomenuti da se Hrvatska nalazi pred lokalnim izborima na kojima će se u maju odlučivati vlast nad Zagrebom, kojim 15 godina vlada nezavisni Milan Bandić, i da će zato napori hrvatske vlade da kriza oko Agrokora ne eskalira u narednih mesec dana biti udvostručeni.

VTB je demantovao da je Agrokor falsifikovao izveštaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com