Sram vas bilo ili novi propisi za pešake u saobraćaju!

Imali smo nekoliko prosto, naročito po konačnom ishodu, skandaloznih obaranja pešaka u saobraćaju i bilo je samo pitanje vremena kad će nas skandalizovati novim saobraćajnim propisima za sirote pešake.

I sinoć nas je o tome, posle Twitter – a i Blica, izvestio i javni servis RTS.

Ukratko : izgleda kao vic, ali, kako to u poslednje vreme najčešće biva, stvar je namrtvo ozbiljna.

Delove Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja prezentovao je na Twitter-u direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

A najsmehotresnija izmena je, mada je ovo izdvajanje nepravedno prema ostalim izmenama, ona kojom se propisuje da pešaci ubuduće „neće smeti naglo da stanu ili menjaju pravac kretanja“, a „kada hoće da se jave na mobilni telefon, moraće da drže lakat uz telo“!

Nije objavljeno koliko će biti kažnjen pešak ako pokuša na pešačkom prelazu da izmakne nekom razularenom vozaču, kakvih je sve više otkako smo svedoci da se za obaranje pešaka i ne mora biti kažnjen ili koliko će ga koštati ako, dok telefonira, ne bude propisno držao lakat uz telo!

Pešaci „neće smeti noću da nose crnu kesu za djubre“, oni sa lošim sluhom „moraće da pojačaju slušni aparat na maksimum“, a „slepi i slabovidi pešaci moraće pažljivije da upotrebljavaju beli štap“!!!

„Ako pešak vodi malo dete sa sobom, moraće čvrsto da ga drži za ruku“!

Šta ova obaveza znači? Ukoliko neki podivljali vozač obori dete na pešačkom prelazu, roditelj bi mogao da bude optužen kao vinovnik tog užasa jer dete nije dovoljno čvrsto držao za ruku?!

Pešak koji „gura kolica s bebom ispred sebe, moraće da zastane ispred svakog ćoška, da osmotri ide li trotinet“.

Ovo prosto nije moguće!

Ovo je užasnije od onog užasnog Zakona o policiji! I bezobraznije! I u stvari uopšte više nije smešno. I ne samo kad su ovi novi propisi za pešake u pitanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com