Srbija: MMF će sačekati Sinišu Malog

Džejms Ruf, šef tima Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je okončao poseti Srbiji, saopštio je danas da će započeti razgovori o novom programu biti nastavljeni kad Srbija bude imala novog ministra finansija.

„Postigli smo sporazum oko ključnih elemenata novog programa i nameravamo da se uskoro vratimo u Srbiju da bismo priveli kraju razgovore, kada bude imenovan novi ministar finansija“, saopštio je Ruf

„Nakon uspešnog završetka programa koji je realizovan u periodu 2015-2018. godina, ekonomija Srbije nastavlja da beleži dobre rezultate u pogledu stope rasta. Očekuje se da će rast dostići najmanje 3,5 procenata u 2018. godini, podstaknut potrošnjom, investicijama i izvozom. Uz podršku odgovarajuće monetarne politike Narodne banke Srbije, inflacija je i dalje niska i očekuje se da će dostići oko 2% na kraju 2018. godine. Rezultati budžeta za prvi kvartal 2018. godine ukazuje na još jednu godinu u kojoj bi mogao da se ostvari fiskalni suficit“, saopštio je Džejms Ruf.

Prema pisanju beogradskih medija, glavna tačka neslaganja izmedju tima MMF-a i Vlade Srbije su penzije. MMF traži da prestane važenje zakon o umanjivanju penzija, koji je i po sopstvenom slovu trebalo da traje do kraja 2017. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com