Šreder se vraća u politiku?

Gerhard Šreder (73) treći i (zasad) poslednji nemački kancelar socijaldemokrata iznenadio je političke posmatrače kad se o vikendu pojavio na Kongresu SDP-a u (radničkom) Dortmundu.

Šreder je kao kancelar ostao upamćen po svojoj „Agendi 2010“, koja je predstavljala sveobuhvatnu reformu tržišta i zatezanje dotad izdašne nemačke socijalne politike te je njegova stranka proteklih godina morala više puta da se distancira od nekih njenih efekata.

Ali početnički izgledi Martina Šulca da na predstojećim parlamentarim izborima u septembru izgura Angelu Mekel sa kancelarske pozicije ubrzano se tope, te je SDP ponovo zaigrao na politički centar i – Šredera.

Šreder, koji trenutno obavlja posao šefa uprave deoničara firme Severni tok AD, na kongresu se pojavio da partijske drugove okuraži porukama tipa: „Ništa još nije odlučeno“ i „Samo onaj ko tu funkciju (kancelara) po svaku cenu želi i dobiće je“.

Podsećanjem da je on rekao NE ratu u Iraku, Šreder je dao šlagvort Martinu Šulcu: „Moje NE je namenjeno ludilu u naoružavanju Donalda Trampa“, rekao je Šulc.

Tramp traži da članice NATO-a povećaju izdatke za vojsku na 2 odsto BDP-a što bi naročito enormno povećanje predstavljalo u slučaju Nemačke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com