Šta bi u Rusiji :Ekspres nemiri, ekspres mir!

Pokušaj izazivanja gradjanskih nemira u Rusiji nije uspeo – vagnerovce, ruske heroje ukrajinskog rata i njihovog, malo je reći, čudnog lidera Jevgenija Prigožina nije podržao – niko.

Usred pokušaja, video poruku podrške ruskom jedinstvu i predsedniku uputio je čak i direktor Boljšog teatra Vladimir Urin, a gradjani Rusije koje je anketirao nemački javni servis listom su odgovarali da ništa nisu čuli i ne znaju o čemu je reč.

O reakciji ruske vojske da se i ne govori.Od Prigožina su se javno distancirali i njegovi generali za vezu s Ministarstvom odbrane i Generalstabom Surovikin i Aleksejev.

Prema nekim stranim komentarima, vagnerovci su se, u četiri kolone, ekspresno brzo približili na 200 kilometara od Moskve, jer nije ko imao da im stane na put, pošto je gro ruske vojske na zadatku u Ukrajini, prema preovladjujućim ruskim mišljenjima dat je prikaz da se krvoproliće ne izaziva.

U Rusiji je još na snazi zakon, koji je Vladimir Putin potpisao u junu, i prema kome se sto godina robije može dobiti za kritikovanje i diskreditaciju učesnika „specijalne vojne operacije“, uključujući i vagnerovce. Trezveni ljudi predlažu da se zakon privremeno stavi van snage, budući da je, verovatno propisana, medijska pošteda za Prigožina istekla.

Gde se on trenutno nalazi – javno nije poznato. Poslednji put je snimljen kako napušta Rostov na Donu, a da li je u Belorusiju stigao, potvrdu sa lica mesta nije mogla da dobije ni ruska državna televizija.

U svakom slučaju, kontraterorističke operacije su u Moskovskoj i Voronješkoj oblasti ukinute, a putevima u Lipeckoj, Tulskoj i Moskovskoj oblasti slobodno se kreće.

Tvrdi se da, sem puteva oštećenih kretanjem prilične vojne tehnike – „Vagnerovci su naoružani bolje od Rosgvardije-i oštećenja na izvesnom broju kuća, većih šteta od neuspelog Prigožinovog pokušaja nema.

Vesti da su vagnerovci oborili letilicu ruske vojske pri čemu je stradalo 10 ljudi, čijim porodicama je Prigožin odmah obećao obeštećenje, zvanično je demantovana.

U poznatoj emisiji ruske državne televizije „60 minuta“, voditeljka Olga Skabejeva nije birala reči da osudi izdaju Prigožina, a u nekretninama, koje pripadaju njemu ili privatnoj vojnoj kompaniji  „Vagner“, uglavnom u Sankt Peterburgu, obavljen je pretres. Zatvoren je  „Vagner centar“ u SanktPeterburgu, a saradnicima tog centra je savetovano da „s obzirom na nastalu situaciju i lepo vreme vikend provedu negde u prirodi i u dobrom društvu“.

O tome je prvi izvestio portal „Фонтанка.ру“,a kasnije su preneli i ostali mediji, ali je posebno podvučena vest da je u teretnjaku „Gazela“ ispred peterburskog hotela „Trezini“, u kome se nalazila jedna od kancelarija Prigožina, nadjeno oko 4 milijarde rubalja u kešu u 40-tak kutija.

I to je bilo, zasad, poslednje obraćanje Prigožina :

„Našli su mi Gazelu i dva autobuščića. U njima su bile pare namenjene za isplatu zarada, za  kompenzaciju “ tereta 200″ i druga pitanja. Privatna vojna kompanija Vagner postoji 10 godina i koristi isključivo  keš, kako je i predvidjeno ugovorom. A ja se toga striktno držim. Kad smo radili u Africi, bili noćna mora Americi, svi su bili zadovoljni. A sad su došli da nas pretresu. Ništa strašno. Keš je stvarno nadjen“.

U Državnoj dumi Rusije se uveliko raspravlja o potrebi donošenja zakona kojim bi se regulisalo postojanje privatnih vojski.

I u Rusiji i u svetu se postavlja pitanje opstanka vagnerovaca, ali odgovor otežava činjenica da je privatna kompanija „Vagner“ debelo zaposlena na guranju ruskih interesa u Africi, na primer, i da je finansiranje njenih delatnosti obezbedjivano preko cele mreže poslova kako u Rusiji – ketering za škole i vojsku, na primer, tako i u inostranstvu-rudnici zlata u Sudanu.

Čečenski lider Ramzan Kadirov se pohvalio da je već pozivao Prigožina da odvoji biznis od patriotskih poslova. Ih!

Nije ga poslušao, pa Kadirov tvrdi da je „pritajeni i dugotrajuću uvredjenost“ Prigožina izazvao „niz neuspešnih poslova u preduzetnistvu“, a kap je prelila času kad vlasti SanktPeterburga njegovoj kćeri nisu dodelile željeni plac.

„Bahatost jednog čoveka mogla je da dovede do opasnih posledica i da u konflikt uvuče veći broj ljudi… Sad se sve završilo mirno, bez krvoprolića, ali se i to moglo dogoditi. Krajnja mera bilo bi oštro gušenje i uništenje svakoga ko krene na celovitost Rusije“, rekao je Kadirov.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com