Čečeni brane Moskvu!

Čečenski jedinice su iz zone specijalne operacije upućene u region  Moskve i Rostova na Donu, saopštila je čečenski državna televizija „Grozni“.

Kako prenosi list Komersant, u zaštitu Moskve upućeno je oko 3000 boraca 96.operativnog puka Severno-kavkasnog okruga vojske nacionalne garde, 94.operativnog bataljona Jug, 141.motorizovanog puka „Ahmat Hadži Kadirov“ i vojnici regionalne uprave Rosgvardije.

„Borci su od ranog jutra na pozicijama u Moskvi i spremni su da ispune svaku naredbu vrhovnog komandanta Vojnih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina“, navodi se u saopštenju čečenske televizije i dodaje da su borci rasporedjeni na prilazima glavnom gradu.

U Rostov na Donu su radi „izvodjenja kontrateroristicke operacije protiv učesnika nemira bili upućeni borci specijalne jedinice“ Ahmat“ i 78. motorizovanog puka „Sever Ahmat“ koji su učestvovali u vojnoj operaciji na marijinskom pravcu.

Borci se na novim pozicijama nalaze od 24.juna ujutro, navodi se u saopštenju čečenske televizije „Grozni“.

Ujutro 23.juna lider privatne vojske „Vagner“ Jevgenij Prigožin optužio je u video poruci Ministarstvo odbrane Rusije da je raketiralo vagnerovce u njihivim vojnim logorima, što je Ministarstvo odbrane negiralo.

Prigožin je zatim emitovao novu video poruku u kojoj je objavio da 25 000 vagnerovaca kreće u Moskvu da raščiste s bezakonjem u Rusiji i da će se obračunati sa svakim ko im bude stao na put.

Federalna služba bezbednosti je istog dana objavila da je protiv Prigožina pokrenut krivični postupak zbog pozivanja na gradjanske nemire, a vagnerovci su pozvani da ne slušaju njegova naređenja nego da ga uhapse.

Prigožin je nastavio sa svojim pretećim porukama, a vagnerovci su brzo prešli ukrajinsko – rusku granicu i u Rostovu na Donu zauzeli komandni centar Južnog vojnog  okruga Vojnih snaga RF. Nastavili su napredovanje prema Moskvi.

Oficijelne vlasti pozvale su gradjane Rostova na Donu da bez potrebe ne napuštaju kuće,  gradjani Lipecka pozvani su da ne putuju na jug, u Moskvi je objavljen početak antiterorističke operacije, otkazani su svi dogadjaji, a ponedeljak 26.juna proglašen je za neradni dan…

Gradjanima Rusije obratio se ruski predsednik Vladimir Putin i saopštio da su „preterane ambicije i lični interesi doveli do izdaje“ i da su oružane snage i drugi državni organi u vezi sa tim dobili neophodne naredbe“.

Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin poručio je vojnim istražnim organima da „preduzmu iscrpne mere za reagovanje na prestupe protiv državne vlasti i vojne službe“.

A onda je iz Minska stiglo saopštenje da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, na molbu ruskog predsednika Vladimira Putina, pregovarao s Prigožinim i dogovorio da se marš vagnerovaca na Moskvu zaustavi i da se oni vrate u mesta svog logorovanja.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov objasnio je da se, po tom dogovoru i uz garancije ruskog predsednika, krivično gonjenje Prigožina obustavlja a on odlazi u Belorusiju, deo vagnerovaca koji nije učestvovao u maršu na Moskvu u subotu sklopiće ugovore sa Ministarstvom odbrane, a ostali , s obzirom na zasluge u specijalnoj vojnoj operaciji, neće biti krivično gonjeni.

Oglasio se Jevgenij Prigožin i dogovor potvrdio. On je rekao da su vagnerovci došli na oko 200 kilometara od Moskve, a da nije prolivena ni kap krvi, ali kad je nastala situacija u kojoj bi mogla biti prolivena ruska krv, odlučeno je da se marš obustavi i borci vrate u mesta logorovanja.

RIA Novosti je emitovala snimak očevica na kome je zabeleženo kako Prigožin u džipu zajedno s vagnerovcima napušta centar Rostova na Donu…

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com