Šta da radite u zapaljenom soliteru?

„Pri požaru koji nije izbio u vašem stanu, treba dobro da zatvorite vrata stana i da ni u kom slučaju ne izlazite na stepenište“, kaže Bernd Brukmozer iz Berlinske vatrogasne službe za nemački magazin Cajt, koga je na bavljenje ovom temom podstakao katastrofalni požar u višespratnici u Londonu.

„Ukoliko zatvorite svoja vrata sigurniji ste i po pravilu dobijate dovoljno vremena da moje kolege mogu da vas spasu kroz prozor, preko balkona ili stepeništa“, kaže Brukmozer.

Dalje, kaže on, veoma je važno da date dovoljno znakova kako biste ne samo bili primećeni nego i pravilno locirani. Za to je potrebno da pozovete hitnu službu i da se smestite na prozor ili balkon kako biste spolja mogli da budete vidjeni.

Brukmozer savetuje da se u slučaju požara u zgradi stanari nikako ne ustručavaju da centralu hitne službe pozovu i nekoliko puta čak i ako su vatrogasci već na licu mesta. To naročito ako sumnjate da će vas vatrogasci lako videti ili pronaći. Time, kaže Brukmozer, pomažete boljoj koordinaciji spasavanja.

Zatim, vatrogasci savetuju da se svakako snabdete senzorima za dim i da vam baterije u njima budu uvek pune. Ugljen-monoksid koji se oslobadja pri požaru vrlo brzo omamljuje čoveka, a senzor koji reaguje na najmanji dim probudiće vas na vreme da požar ili stavite pod kontrolu ili blagovremeno pozovete pomoć.

Naravno, kaže Brukmozer, najbolje je otkloniti sve rizike požara i tako sprečiti da se on desi. Ali Gardijan piše da su nesrećni stanari zgrade u kojoj se desio požar u Londonu upozoravali na rizike. Džaba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com