Šta je to CETA?

CETA je Sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji o kome su Kanada i Evropska unija pregovaralee od 2009. godine. Potpisan je, posle zastoja zbog protivljenja belgijske pokrajine Valonije, danas 30. oktobra 2016. godine.

rukovanje

To je sporazum „nove generacije“ jer se ne završava samo na snižavanju carinskih stopa između dva partnera nego i na uklanjanju takozvanih „necarinskih barijera“ trgovini. Cilj je da se sa 36 na 3 odsto snizi deo evropskog izvoza u Kanadu koji je na udaru ovih „necarinskih barijera“, piše francuski list Mond.

Biće snižena carinska opterećenja na poljoprivrede proizvode, morske plodove, automobile…

Sporazum se ne odnosi na genetski modifikovane organizme, meso tretirano hormonima, hlorom ili raktopaminom. Na zahtev Kanade, ne odnosi se ni na audiovizuelni sektor, a u cilju očivanja „kulturnih posebnosti“. EU audiovizuelni sektor je otvoren do 90 odsto.

Kad Sporazum stupi na snagu, Kanada će u EU moći bez carine da izveze: 45.840 tona junetine koja nije tretirana hormonima, dosad je mogla da izveze 4.162 tone.Kanada će na tržište EU moći bez carine da izveze 75 000 t svinjetine koja nije tretirana raktopaminom, dosad je mogla da izveze 5.549t. Takođe će Kanada na tržište EU moći da izveze 100.000t pšenice i 8.000t kukuruza.

Iz Evropske unije će na tržište Kanade moći ubuduće bez carine da bude izvezeno 18.500 tona sira prema sadašnjih 13.472.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com