Štrajkuju škole u Hrvatskoj: Vladina koalicija opet na ispitu

Danas su sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj stupile u štrajk, a posle jučerašnjeg neuspešnog mirenja sa vladom Hrvatske.

Prema informacijama školskih sindikata, u štrajku učestvuju sve škole, mada deo nastavnika štrajk nije podržao te su danas održali svoje časove. Sindikati su saopštili da je danas u štrajku bilo 85% zaposlenih u srednjim i 89,24% u osnovnim školama. Oni traže povećanje „koeficijenata složenosti poslova“.

Prosvetari su najavili da od sutra, pa narednih 10 dana, štrajk prevode u cirkularni – svaki dan će štrajkovati jedan broj županija.

Hrvatski mediji tvrde da vlada traži pravni osnov za zabranu štrajka. Ova vest nije potvrdjena.

Plate prosvetara zaslužne su za novi potres u hrvatskoj vladajućoj koaliciji, koji se u medijima ocenjuje kao mali i bezopasan.

Hrvatska narodna stranka (HNS), koja preko ministarke Blaženke Divjak drži Ministarstvo nauke i obrazovanja, bezrezervno podržava zahteve prosvetara i sinoć je ponovo postavila ultimatum Vladi.

Divjak je izjavila da je ona skroz ozbiljna u nameri da sprovede reformu obrazovanja, da je u tome bezrezervno podržava njena stranka, a da je povećanje plata učiteljima i nastavnicima sastavni deo tog reformskog procesa.

Zahteve učitelja i njihov štrajk podržao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, čija stranka je takodje, članica vladajuće koalicije. On je, medjutim, ismejao pretnje Hrvatske narodne stranke da će izaći iz koalicije.

Bandić je ustvrdio da je HNS poslednja koja će izaći iz koalicije jer mnogo voli svoja ministarska i mesta državnih sekretara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com