I Štutgart izbacuje automobile!

Vlasti nemačkog grada Štutgarta odlučile su da od 2018. godine u dane kad je kvalitet vazduha ispod odredjenih vrednosti zabrane ulazak u štutgartski basen svim dizelašima koji nemaju najmanje ekološki standard Euro-6!

Pošto je u 80 nemačkih gradova količina fine prašine i azotnih oksida u vazduhu iznad graničnih vrednosti koje je utvrdila EU, razlozi za uznemirenja u auto-industriji su očekivani.

Vlasti pokrajine Baden-Virtemberg, kojoj je Štutgart centar, sastaće se sledeće nedelje sa predstavnicima auto-industrije, izveštava Frankfurter algemajne cajtung. Ideja je da auto-industrija finansira opremanje spornih dizelaša novim filterima. Već je izračunato da bi to koštalo 1.000 do 2.500 evra po automobilu ili izmedju pet i deset milijardi evra za šest miliona dizalaša sa standardom Euro-5. Pokrajina je spremna da razgovara i o mogućnosti da njen budžet snosi deo troškova.

Dosadašnje mere koje je preduzela auto-indistrija ne samo što su se ispostavile kao velika prevara, kao u slučaju Folksvagena, nego se pokazalo da se efekti koje daju pri testiranju u fabričkim uslovima ne postižu kad je auto u redovnoj upotrebi, na ulici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com