Sud u Bariju: Nijedan Crnogorac nije švercovao duvan, a ni Srbin

Duvanska afera stara 18 godina, okončana je u sredu odlukom Suda u Bariju: “Nijedna od optužbi protiv bilo kog crnogorskog državljanina, za šverc duvana nije dokazana, pa su tako donete oslobadjajuće presude za Branka Vujoševića, Veselina Barovića i  Dušanke Pešić Jeknić, a zbog zastarelosti je obustavljen postupak protiv Branislava Mićunovića”, prenela je Radio televizija Crne Gore.

Oslobodjen je optužbi i državljanin Srbije Andrija Drašković.

Pre desetak godina, podsetila je ta televizija, Sud u Bariju je odustao od istrage protiv nekadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića, kao i nekadašnjeg potpredsednika  Vlade Crne Gore Miroslava Ivaniševića. U slučaju Ivaniševića, Sud je obrazložio da „poslovi tranzita cigareta ne predstavljaju šverc, niti su tranzitne takse prihod kriminalne organizacije, kako je to bilo prikazano optužnicom“.

Tada se odustalo i od istrage protiv državljanina Srbije Stanka Subotića.

RTCG zaključuje da šverca duvana nije bilo, ali je bilo „savršeno osmišljene, političko-obavještajno-medijske manipulacije“ a oni „koji su je inicirali i kreirali” prošli su bez odgovornosti.

Povodom odluke Suda u Bariju izjavu za RTCG dao je i novinar beogradskog nedeljnika „Vreme“ Miloš Vasić:

„Ne zaboravite da je Koštuničina vlada bila integralistička, i reći ću slobodno, velikosrpska, i da je njima otcepljenje ili nezavisnost Crne Gore bilo nešto što je nezamislivo potpuno, od čega su se užasavali i užasavaju i dan danas. Tako da ima i taj politički ulog takodje“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com