Pokušaj prevrata u Venecueli: Maduro prekinuo diplomatske odnose sa SAD

Predsednik venecuelanskog parlamenta opozicionar Huan Guaido proglasio se u sredu za prelaznog predsednika zemlje i pozvao na dogovore o održavanju demokratskih izbora.

Njega su u sredu odmah priznale SAD, a za Vašingtonom su to učinile Kanada, Brazil, Paragvaj, Peru, Kolumbija, Gvatemala, Argentina, kao i generalni sekretar Organizacije američkih država .

Bela kuća je saopštila da Guaido predstavlja  „jedini legitimni državni organ u zemlji“ i pozvala druge države da ga priznaju kao „prelaznog predsednika“. Potpredsednik SAD Majkl Pens u prilogu za Volstrit džornal je napisao da „Maduro mora da ode“.

Nikolas Maduro je pre dve nedelje po drugi put inaugurisan za predsednika Venecuele, pošto je pobedio na izborima, koje su mnogi van Venecuele doveli u sumnju.

Iako je venecuelanski parlament nedavno doneo zakon o amnestiji vojnika, koji budu učestvovali u ponovnom uspostavljanju demokratije u zemlji, policija i vojska su ostale uz Madura.

„Vojnici otadžbine ne prihvataju nikakvog predsednika koga su postavile mračne sile ili se nezakonito sam postavio“, saopštio je venecuelanski ministar odbrane Vladimir Padrino.

Viši sud Venecuele je pozvao državno tužilaštvo da pokrene istragu protiv članova parlamenta, pošto je parlament optužio da je zloupotrebom prisvojio nadležnosti predsednika zemlje.

Maduro je objavio da su SAD u sredu pokušale državni udar u Venecueli i da su venecuelanske vlasti donele odluku da prekinu diplomatske odnose sa Vašingtonom. Američkim diplomatama su data 72 sata da napuste Venecuelu.

Moskva je objavila da kao i do sada priznaje Nikolasa Madura za legitimnog predsednika Venecuele.

„Sva, tekuća, politika SAD u odnosu na Venecuelu, uključujući i poslednje izjave Trampa je direktno i otvoreno mešanje u njene unutrašnje stvari”, rekao je Konstantin Kosačov, šef Odbora za medjunarodne odnose Saveta federacije.

„Svet zna do čega je dovela smena vlasti u Libiji uz direktno mešanje SAD, s kakvim se komplikacijama i dalje suočava Irak i šta umalo nije snašlo Siriju. Venecuela je u tom nizu”, zaključio je Kosačov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com