Suspendovaće nam bezvizni režim ako ne zaustavimo izbeglice

Evropska unija je donela odluku o ubrzanju mehanizma suspenzije bezviznog režima za državljane više od 60 država ukoliko one ne budu u stanju da spreče navalu ilegalnih migranata na granice EU.

EU je dužna da o suspenziji bezviznog režima na 90 dana odluči u roku od mesec dana ako joj većina članica, Evropska komisija ili evro-komesar za migraciona pitanja prilože dokaze da je priliv ilegalne migracije iz treće zemlje porastao za više od 50 odsto, da je za više od 50 odsto porastao broj zahteva za azil pri niskoj stopi prihvatanja tih zahteva od 3-4 odsto, da je oslabila saradnja u readmisiji ili da su porasli rizici za bezbednost zemalja članica pre svega zbog kriminala.

U tom roku od 90 dana EK radi sa trećim zemljama na otklanjanju uzroka koji su doveli do suspenzije bezviznog režima. Ukoliko do poboljšanja situacije ne dodje, dva meseca pre isticanja 9-mesečnog roka, EU suspenziju bezviznog režima može produžiti za još 18 meseci. Ukoliko se i posle toga nastavi navala izbeglica na granice EU, a preko Makedonije ili Srbije, na primer, bezvizni režim tim zemljama može biti ukinut za stalno.

Ovaj usavršenj mehanizam stupiće na snagu 20 dana po objavljivanju u Službenom listu EU, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com