Sve sto ste želeli da znate o ZAPADNIM VREDNOSTIMA

Ukoliko se stalno pitate, a nikako ne nalazite odgovor: kako se u toliko izvikane zapadne vrednosti uklapa, na primer, bombardovanje Iraka na osnovu izmišljenih optužbi o posedovanju oružja za masovno uništenje, komentar, koji prenosimo iz Frankfurter algemajne cajtunga, može da pomogne:

ZAPADNE VREDNOSTI

Da zapadne vrednosti, kakvim nam se danas predstavljaju, nisu uvek predstavljale čvrsto uporište zapadnog hrišćanstva, mogu malobrojni koji su nedavno bili u crkvi da zapaze pri propovedanju patnji Isusa Hrista. Tamo je onaj Pontije Pilat, koji bi kao Rimljanin čak i strogom oku Aleksandra Dobrinta (funkcioner bavarske CSU) morao da prodje kao zapadnjak. Isto važi za jevrejske pisare i njihove pristalice kao, na kraju, i za Isusa Hrista samog, iako se on u Jevandjelju po Jovanu, rečenicom da je kralj, te da njegovo carstvo nije od ovoga sveta, izjašnjava kao pristalica autorotarnih firmi vladanja, a time gotovo kao Rus ili Kinez.

Čudu je ravno kako su se uopšte iz jedne tako komplikovane situacije mogle razviti nepogrešive opšte zapadne vrednosti. Utoliko pažljivije mi danas treba da postupamo s njima. To zna i ministar privrede Peter Altmajer, koji je ove nedelje, u konfliktu s Rusijom oko otrovanog bivšeg dvostrukog špijuna, govorio o „moralnom vodjstvu Zapada“. Ono se ovog trenutka sastoji pre svega u pokazivanju snage izbacivanjem ruskih diplomata. Pokazivanje snage, doduše, nije genuin zapadna vrednost – mi obični pokušavamo dijalogom i diskretnim zagovaranjem ljudskih prava. Ali kako bi se dijaloško sačuvalo, mora se ponekad pokazati snaga. Ali za Zapad je isto tako veoma važno, prema mišljenju Ralfa Štegnera, zamenika šefa Socijaldemokratske partije Nemačke, da ono što je „samo verovatno i osnovano nije dovoljno za presudu“. Tu on s jedne strane ima pravo. S druge strane, to je pravni princip, koji pripada, kao što se nedavno videlo u slučaju Pućdemona, principima Zapada o kojima se ne pregovara – podela vlasti – da politika poštuje nezavisnost pravosudja.

Zapadne vrednosti dospevaju uvek iznova u konflikt jedna s drugom. S jedne strane, mi nećemo rat, s druge strane hoćemo našu domaću industriju naoružanja da držimo na svetskom nivou kako bismo moćnicima iz Trećeg sveta pokazali da moralna i ekonomska nadmoć idu ruku pod ruku. Mi se veoma brinemo o izbeglicama, ali i o Erdoganu kako divljenja vredno jedinstvo našeg društva ne bi stradalo.

To što Zapad ove protivrečnosti ne rešava, nema nikakve veze s lažljivošću jer to ne bi bilo u skladu s našim prosvetiteljskim korenima. To više pokazuje da (Zapad) prihvata svet u njegovoj kompleksnosti i ne pokušava, kao diktatori, sve da redukuje na jednu jedinu istinu.

Uzmimo za primer slobodnu trgovinu – ekstremno zapadnu vrednost. Ali Zapad je za razliku od drugih oblasti naučio svoju lekciju iz istorije: dogmatizam i ideologija vode u katastrofu! Dakle, mora biti izuzetaka. Isto važi i za emancipaciju bez koje bi Zapad nemoguće bilo i zamisliti. Za emancipaciju je centralna stvar da su žene ravnopravne. Ali i ovde vaganje u tradiciji zapadnog racionalizma vodi tome da manje emancipacije je više. Ako je saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova potrebno devet vrhunskih muškaraca da bi zaštitilo Evropu od islamizma koji prezire ženu, onda je to to. Na Zapadu se pre svega gleda na kompetentnost, ne na boju kože, poreklo ili rod. Kome se to ne svidja, može u svakom trenutku slobodno da ode. Jer taj smo i mi na Zapadu: sloboda, pre svega onih koji drugačije misle na prvom nam je mestu.

Ako nešto uopšte tome može da se približi to je demokratija. Sve je kod nas podredjeno demokratskim procesima čak i pitanje da li je jedan bezazlen stih na zidu u skladu s zapadnim vrednostima ili ne. I time se pokazuje naša moralna nadmoć s kojom drugi imaju sve više teškoća, jer im ona pred oči izvodi njihov vlastiti neuspeh. To što su zapadne demokratije izrodile ljude kao što je Donald Tramp nije znak degeneracije nego zapadno-hrišćanskog obzira.

Timo Fraš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com