Svetski stručnjaci pozivaju: Zaustavite robote ubice!

Više od 1000 svetski priznatih stručnjaka uputilo je otvoreno pismo javnosti, i onima koji odlučuju, da se zabrani razvoj oružja snabdevenih veštačkom inteligencijom! Dramatičan poziv za zabranu razvoja autonomnih robota, kadrih da selekcioniraju i napadaju ciljeve bez bilo kakve ljudske intervencije svetu su uputila takva imena kao što su astrofizičar Stiven Hoking, saosnivač Epla Stiv Voznijak, direktor Tesle Elon Mask i drugi.

Povodom održavanja Medjunarodne konferencije posvećene veštačkoj inteligenciji oni su, piše francuski list Eko, pozvali da se zabrani tehnologia koja bi mogla da predstavlja “treću revoluciju”u tehnici rata, a posle baruta i nuklearnog oružja.

Njih ne teši to što se projekti robota ubica nalaze tek u fazi skice jer oni bi, imajući u vidu brzinu napretka u oblasti veštačke inteligencije, svetlost dana na vojnom terenu mogli da ugledaju za dve decenije, navodi se u pismu. ”Za razliku od nuklearne energije, ovim autonomnim robotima nije potreban nikakav skup osnovni materijal do koga je teško doći”, navode ugledni stručnjaci i ozbiljnost svojih upozorenja pojačavaju sasvim mračnom vizijom: bilo bi samo pitanje vremena kada bi se oni pojavili na crnom tržištu, u rukama terorista, diktatora koji žele da ih iskoriste za kontrolu svog stanovništva i gospodara rata koji žele da ih iskoriste za etničko čišćenje, zaključuje u svom pismu više od 1000 stručnjaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com