Kineski vojni budžet 146 milijardi dolara

Kina je planirala da svoje vojne izdatke u 2016. godini poveća za realno 6 odsto na 146 milijardi dolara, objavio je švedski Institut za istražvanje mira.

kineska vojska

To će biti najniža stopa rasta kineskog vojnog budžeta od 2010. godine, zaključuju svetski vojni ekspert, ali dovoljno veliki da očuva drugu poziciju Kine medju najvećim vojnim trošadžijama. Kineski vojni budžet čini 10 odsto ukupnih svetskih vojnih troškova i SAD, po tome, ostaju daleko ispred Kine sa učešćem od 30 odsto.

Rast kineskih vojnih troškova otprilike će u 2016. godini pratiti ukupni kineski ekonomski rast koji će nastaviti da se usporava. Medjunarodni monetarni fond procenjuje da će kineski rast u 2016. godini iznositi 6,3 odsto, dok kineska vlada planira stopu rasta od 6,5 do 7 odsto.

Učešće vojnih troškova u kineskom BDP-u ostaće na stabilnih 1,9 odsto koliko je otprilike taj udeo iznosio tokom poslednjih 10-15 godina.

Iako je odlučila da rast svojih vojnih troškova uskladi sa opadajućom stopom ekonomskog rasta, jačanje vojne moći ostaje dugoročni kineski cilj, ocenjuju stručnjaci Instituta za istraživanje mira.

Stručnjaci Instituta za istraživanje mira napominju da vojni budžet ne obuhvata sve stvarne kineske vojne troškove nego su tu troškovi za oko 50 odsto viši. Tako su stučnjaci Insitituta za istraživanje mira za 2015. godinu procenili stvarne kineske vojne troškove na 215 milijardi doara, dok je zvanični vojni budžet u Kini iznosio 142 milijarde dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com