Svi traže Si Djinpinga :I Vladimir Zelenski

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je danas kanadske parlamentarce da ne precenjuju značaj moskovskog susreta kineskog predsednika Si Djinpinga i ruskog predsednika Vladimira Putuna, ali je istina da je posle tog susreta opšta trka za kineskim predsednikom.

Si Djinpingu, šefu, po stanovništvu, teritoriji, ekonomiji, jedne od najvećih država sveta sa svih se strana savetuje ko treba da mu bude (sledeći) sagovornik.

Upravo je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio da je diplomatskim kanalima uputio kineskom predsedniku predlog za pregovore.

U intervjuu za The Yomiuri Shinbun,čije delove prenosi Komersant, Zelenski je izrazio skepsu prema kineskom planu od 12 tačaka za mirno razrešenje ukrajinske krize i rekao da je zamolio Kinu da ona podrži ukrajinski plan za mirno regulisanje vojnog konflikta u Ukrajini iz novembra 2022.godine.

Kineski plan se temelji na zahtevu o prekidu vatre i započinjanju mirovnih pregovora, a ukrajinski plan na zahtevu da se Ukrajini najpre vrate sve teritorije obuhvaćene medjunarodnim granicama iz 1991.godine.

U intervjuu za The Yomiuri Shinbun, Zelenski je priznao da od kineske strane nije dobio predlog za saradnju ili susret.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com