Putin : Do 1.jula Belorusija spremna za nuklearno oružje

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je za rusku državnu televiziju „Rusija 1″da će Belorusija do 1.jula biti spremna za prihvatanje i upotrebu nuklearnog oružja.

On je rekao da je Rusija opremila deset beloruskih aviona i da su oni spremni za upotrebu takvih oružja.

Belorusiji ćemo takodje isporučiti sisteme Iskander, koji takodje mogu da nose nuklearno oružje.

Putin je rekao da će 3.aprila početi obuka posade za te sisteme, a do 1.jula će biti u Belorusiji gotova skladišta za taktičko naoružanje, rekao je Putin.

On je rekao da Rusija radi u Belorusiji isto ono što SAD rade na teritoriji svojih saveznika već decenijama :razmeštaju nuklearno oružje, ali zadržavaju kontrolu nad njim.

Belorusiji, zasad, neće biti prepušteno nuklearno oružje, kao što ni SAD ne prepuštaju nuklearno oružje Turskoj, Belgiji, Holandiji…koje za to oružje imaju infrastrukturu kakvu će imati Belorusija.

Povodom najave Velike Britanije da će Ukrajini isporučiti municiju s osiromašenim uranijumom, Putin je rekao da i Rusija ima „stotine hiljada komada takve municije, imamo mnogo, ali je dosad nismo koristili“.

Pitan šta on kaže na najavu iz Velike Britanije, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je nedavno rekao :

„Kažem : a Rusija će nama dostaviti municiju s pravim uranom“, rekao je Lukašenko a prenela BelTa.

„Ukoliko su oni [na Zapadu]bez pameti, daće tom procesu ubrzanje. A to je najstrašnije u najopasnije. Zato je potrebno malo se od ludila držati po strani“, rekao je Lukašenko.

„Čim ta municija eksplodira na pozicijama vojske Rusije, videćete : odgovor će biti strašna lekcija za celu planetu. Rusija nema samo osiromašeni uranijum, i vi to odlično znate“, rekao je Lukašenko.

General pukovnik Igor Kirilov, načelnih vojnih snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu VS RF rekao je da su oklopne projektile s osiromašenim uranujumom u oružanim konfliktima primenjivale isključivo države članice NATO i nikad na svojoj teritoriji.

„U periodu 2003-2004 SAD su široko koristile takvu municiju pri udarima na iračke gradove :Amara, Bagdad, Basra, Kerbala, Faludža. Ukupno su SAD u Iraku primenile ne manje od 300 tona osiromašenog urana“,rekao je Kirilov i dodao da je radijaciono stanje u gradu Faludža bilo „znatno lošije nego u Hirošimi i Nagasakiju“ pošto su Amerikanci na te japanske gradove bacili atomske bombe.

Kirilov je objasnio da je „osiromašeni uranijum“ trivijalni naziv za metal čiju osnovu čini više od 90 odsto izotopa urana – 238 i manje od 1 odsto urana – 235.

On tvrdi da iste efekte na bojnom polju postiže oružje s legurama volframa, ali se ne koristi jer mu je proizvodnja skupa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com