Tajvan ostao bez jednog pratioca

Panama je saopštila da više ne priznaje Tajvan kao Republiku Kinu, i da će ubrzo uspostaviti diplomatske odnose sa Narodnom Republikom Kinom.

„Panamska vlada danas prekida svoje diplomatske odnose sa Tajvanom i obećava raskidanje svih odnosa ili zvaničnih kontakata sa Tajvanom“, navodi se u saopštenju Vlade Paname.

Huan Karlos Varela, predsednik Paname, u televizijskom obraćanju naciji je istakao da je Kina drugi najveći korisnik Panamskog kanala. On je naciji obećao i da će kroz uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Pekingom doći do novih mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta u Panami.

Varela se, ipak, osvrnuo i na dugogodišnje prijateljstvo Paname i Tajvana.

„Zahvalni smo vam na vašem prijateljstvu i saradnju“, napisao je Varela na Tviteru.

Tako je Tajvan, koji se od 1949. godine predstavlja kao Republika Kina, ostao bez jedne od do sada 21 zemlje koja je priznavala njegovo pravo na „Kinu“.

Priznanje Tajvana kao Republike Kine i dalje je na snazi u Belizeu, Burkini Faso, Dominikanskoj Republici, El Salvadoru, Gvatemali, Haitiju, Hondurasu, Kiribatiju, Maršalskim ostrvima, Nauruu, Nikaragvi, Palau, Panami, Paragvaju, Solomonskim ostrvima, Sent Luciji, Sent Kitsu i Nevisu, Sent Vinsentu i Grendinima, Svazilendu, Tuvaluu ali i u Svetoj stolici.

Na Tajvan, koji trenutno ima oko 23 miliona stanovnika, je 1949. godine prebegao vrh Kuomintanga (Nacionalna partija Kine), a nakon poraza od komunista. Od tada Tajvan tvrdi svoje pravo na Kinu kroz ime Republika Kina. Kuomintang je trenutno u opoziciji na Tajvanu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com