Blumberg: Podaci procureli zbog svađe Mosaka i Fonseke

Kao „vrlo verovatni“ razlog curenja podataka iz advokatske kompanije Mosak Fonseka pojavljuje se onaj, u većini nesreća ključni, ljudski faktor, tvrdi američki magazin Blumberg. Naime, “puklo je” između suvlasnika Jirgena Mosaka i Ramona Fonseke.

Panama pejpers

Taj je magazin prošle nedelje, dakle pre objavljivanja „Panama pejpersa“, razgovarao sa obojicom. Mosak uopšte nije krio nezadovoljstvo svojim partnerom Fonsekom: posebno ga je frustrirala njegova ambicija da se uključi u politički život Paname, što je kompaniju preterano izložilo medijima i regulatorima.

Fonseka je bio poseban savetnik panamskoga predsednika Huana Karlosa Varele i sa tog je položaja odstupio samo nekoliko dana pre izbijanja afere. Kad se tome doda da su planirali “smanjivanje međunarodne mreže franšiza”, čini se da su obojica već bili svesni onoga što ih čeka, samo verovatno nisu znali kada će ih cunami udariti. U ponedjeljak su izjavili kako je izlazak dokumenata na videlo rezultat “hakiranja”, iako je „Süddeutsche Zeitung“ lepo opisao kako im je pristupio “nepoznat neko” sa dokumentima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com