Tako rade svi : Fabrika čipova subvencionisana milion evra po radniku

Od ukupno pet milijardi evra, koliko je vredna investicija kompanije Infineon u novu fabriku čipova u Drezdenu, čitavu milijardu će iznositi državne subvencije.

Danas, uz oduševljeno prisustvo najviših predstavnika Nemačke i EU, započeta fabrika zaposliće 1000 radnika, dakle državne subvencije iznose milion evra po radniku.

I neki  nemački ekonomisti ocenjuju  da je to rasipanje para poreskih obveznika, ali sa time se ne slažu političari, pa premijer Saksonije, u kojoj se planira najveći broj nemačkih čip – fabrika, Mihael Krečmer upotrebljava neoboriv argument da se tako sada  radi svuda i da se s konkurencijom mora držati korak.

Evropska komisija je s European Chips Act predvidela subvencije od 43 milijarde evra.

Ogromne državne subvencije u čip – industriju propisima su predvidele SAD (52, 7 milijarde subvencija i 24 milijarde kreditnih olakšica ), Kina (143 milijarde dolara) , Japan( fabriku TSCM vrednu  8,6 milijardi  subvencionisao sa 3,6 milijarde) , Rusija…

„Ja na to medjunarodno takmičenje u subvencijama gledam veoma kritički… Zašto bi trebalo davati novac tako profitabilnom preduzeću? Pokloni ne bi trebalo da se dele“, ocenio je još na najavu subvencija kompaniji Infineon predsednik Lajbnic instituta za ekonomska istraživanja iz Halea Rajnt Grop u intervjuu za Suddeutsche Zeitung.

On čak veruje da bi ova utakmica mogla da dovede do izgradnje kapaciteta koji nikom neće biti potrebni.

Zapad, sa koga je stizala zapoved o neizbežnosti svete globalizacije, sada slavi prednosti samodovoljnosti pravdajući to potrebom za diversifikacijom, „geografskim balansiranjem važnih proizvodnji“ ili odbranom od, u čipove navodno ugrađenih, prozorčića za kinesku špijunažu.

Fabrika u Drezdenu ogroman je korak ka evropskom oslobadjanju od zavisnosti od inostranih čipova bez kojih nema neizbežne digitalizacije, slavili su danas u Drezdenu nemački političari na čelu s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Čipovi se, uglavnom, proizvode u Aziji, Evropa u ukupnoj svetskoj proizvodnji učestvuje sa 10 odsto, a ova je fabrika vodi bliže postavljenom  cilju da to učešće do 2030.godine poveća na 20 odsto.

U nameri da se oslobodi zavisnosti od čipova iz Azije, Evropi na putu još stoje sirovine bez kojih se ti čipovi ne mogu napraviti. Silicijum, na primer.

Te sirovine uglavnom stižu iz Kine. Ali, plan oslobadjanja od te zavisnosti uveliko se pravi, nedavno ga je pred Evropskim parlamentom predstavila odlučna Ursula fon der Lajen.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com