Teheran: Kinezi stigli ranije

Zapad, a posebno Nemačka veoma računaju na ogromne potrebe iranske industrije za modernizacijom, dakle proizvodima zapadne mašinogradnje.

iran

Tokom prošle godine, dakle pre postizanja nukelarnog sporazuma sa Zapadom i ukidanja sankcija, Iran je uvoz mašina povećao do vrednosti od pet milijardi evra.

Analiza strukture tog izvoza, koju donosi Zidojče cajtung pokazuje da će nemačka mašinogradnja, pogodjena sankcijama Rusiji kad stigne u Iran tamo već zateći kineske mašinogaditelje.

Od pet milijardi uvoznih mašina, 2,3 milijarde čine kineske, 630 miliona nemačke, 660 miliona evra italijanske i 403 miliona južnokorejske.

Udruženje nemačke mašinogradnje (VDMA) saopštilo je da je dosadašnji iranski rekord u potrebama za uvoznim mašinama iznosio 6,7 milijardi evra i dostignut je 2010. godine. Ako se ukalkulišu posledice koje su sankcije ostavile na nivo opremljenosti iranske ekonomije mašinama, VDMA procenjuje da će novi iranski uvozni potencijal, na srednji rok, biti 8 milijardi evra. “Interesantna perspektiva, ali ne baš El Dorado”, zaključili su.

Bitka će znači biti žestoka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com