Laponski Deda mraz zalud će čekati Ruse

Turistička putovanja Rusa na zapad smanjena su drastično, što zbog neprijateljskog stava zapadnih zemalja prema Rusiji što zbog pada vrednosti rublje i poskupljenja turističkih aranžmana, što zbog propasti mnogih velikih turoperatera i slabe ekonomske konjukture.

Taj već u ovoj godinu ustaljeni trend nastaviće se i za Novu godinu što bi veoma ozbiljno moglo da pogodi turizam Laponije domovine Deda mraza.

Rusi će ostati kod kuće sa svojim Deda Mrazom umesto da novogodišnje praznike provedu sa finskim Joulupukki kako su ranije rado činili.

Prema podacima ruke statistike najveće procentualno smanjenje ruskih turista zaista se dogodilo na putovanjima u Finsku. Za devet meseci ove godine broj ruskih turista u Finskoj smanjen je za 62 odsto u odnosu na isti period 2013.godine odnosno sa 787 195 na 295 500. Službena putovanja u Finsku u istom su periodu smanjena za 55 odsto. Ipak po ukupnom broju ruskih gradjana koji su u Finsku putovali, ta država je druga iza Turske, omiljene turističke destinacije Rusa.

Finskog premijera Aleksandra Staba mnogo više brine taj uticaj ruskih ekonomskih problema na turizam i ekonomiju Laponije nego eventualno bezbednosni problemi koji bi zbog sankcija Rusiji mogli nastati u regionu, kako je danas sam saopštio Laponcima.

Prema podacima ruske statistika ukupna turistička putovanja ruskih gradjana u inostranstvo smanjena su za devet meseci ove godine za 2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su službena putovanja smanjena za 10 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com