Tiringen: Izbori u stranci važniji od izbora u državi

U petak su se četiri stranke u nemačkoj pokrajini Tiringen na jedvite jade dogovorile kako da prevaziđu krizu čije opasne razmere prevazilaze granice Nemačke, već u subotu je dogovor snažno uzdrmala nemačka centrala Hrišćansko-demokratske unije (CDU) upućujući oštro podsećanje filijali u Tiringenu da je saradnja sa strankom Levica zabranjena.

Levica, Socijaldemokratska partija (SDP), Zeleni i CDU su se u petak saglasili da kandidat  Levice Bodo Ramelou na sednici parlamenta 4. marta bude izabran za premijera Tiringena. On je tu funkciju, po opštoj oceni, uspešno obavljao u prethodnom mandatu. Sada bi bio na čelu manjinske vlada, budući da Levica, SDP i Zeleni imaju 42 poslanička mesta od ukupno 90.

Pošto je u prvom krugu glasanja potrebna apsolutna većina za Rameloa bi morala da glasaju bar još tri poslanika ili CDU-a ili FDP-a. Ili da budu uzdržani.

Dogovoreno je da ponašanje Alternative za Nemačku (AfD) bude ignorisano. Očekuje se da ta nepoželjna stranka dogovor kontaminira i sama glasajući za Rameloa.

Alternativa je da Tiringen ponovo ide na pokrajinske izbore. S obzirom na pokrajinski rejting, to bi CDU Tiringen na svaki način htela da izbegne. Stranka je nastojala da nove izbore, koji su u svakom slučaju neizbežni, odloži najmanje za kraj 2021. godine. Kompromisom postignutim u petak izbori su utanačeni za 25. april 2021. godine.

Ali Hrišćansko-demokratska unija je i pred unutar-stranačkim izborima u kojima će njeni odnosi na levo kao i odnosi na desno igrati važnu ulogu, koliko i odnosi prema migrantskoj temi. Zato su ključne ličnosti u stranci, medju njima i kandidati za njenog novog predsednika Jens Špan i Fridrih Merc, pozvali CDU Tiringen na disciplinu, koja zabranjuje svaku saradnju sa istočnonemačkom Levicom.

Dopisnik konzervativnog Frankfurter algemajne cajtunga Stefan Loke ih je upozorio da ne shvataju ni opasnost situacije u Tiringenu ni novu realnost na istoku Nemačke: “Razumna politika bi značila da se ta stvarnost uzme u obzir i saglasno tome reaguje, naime Levica na Istoku i posebno u Tiringenu na čelu sa Bodom Ramelou percipira kao ono što jeste: jedna pragmatična i socijaldemokratski vođena partija, sa kojom se, u datim okolnostima, može sarađivati – u interesu zemlje i vlastite partije“.

Funkcioner CDU-a u Tiringenu Rajmond Valk je za FAZ, povodom reakcije iz Berlina, izjavio: „Ljuti me da su u Berlinu i starim nemačkim pokrajinama potpuno neosetljivi na komplikovanu stvarnost na Istoku“.

A kandidat Bodo Ramelou je opušten u pogledu ishoda 4. marta rekao: “Ovde je reč o zapadnonemačkom antikomunizmu i sasvim prevazidjenim etiketama”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com