Ekonomske Vesti u Parizu: Jeste li se kad vozili avionom, koji je konstruisao Leonardo?

Dakle, jeste li se vozili avionom, koji je konstruisao Leonardo?

Niste? Šta da vam kažem, mnogo ste propustili. Ali, ako ste negde blizu Parizu, možda vam još nije kasno. Noć pred nama je treća zaredom, koju Luvr besplatno poklanja posetiocima neverovatno ambiciozne izložbe „Leonardo da Vinči“, pre nego što će ona, posle četiri uzbudljiva meseca, sutra biti zatvorena.

Dakle, ozbiljno: jeste li se vozili avionom koji je konstruisao Leonardo da Vinči?

Posle onog po zlu čuvenog Boingovog, to je drugi poslednji u koji bih, pri zdravoj pameti, sela i ja, ali imam opravdanje: navukla me pozivom na sastanak tete-a-tete najpoznatija naturalizovana Parižanka, širom sveta poznata kao Mona Liza ili kao Djokonda.

Ja, koja svuda kasnim, skoro tri sata sam čekala da mi se na sastanku, zakazanom za 17.45 sati 13. februara u staklenoj piramidi pariskog Luvra, ukaže gospođa čije se tajne samo množe, umesto da se razotkrivaju. I obrati – muškim glasom.

Sve je teklo kao po loju, od tajne njene ustvari podignute kose, preko tajne „oštećenja“ slike iznad njene glave koje to u stvari nije nego takvo bilo drvo, do tajne srećnog prezimena, ali kad smo prešle na tajne Leonardovih istraživanje prirode prikazane iza njenih ledja, stvari su počele da se komplikuju brzinom koju mi je teško bilo da pratim.

Palo mi je na pamet da Luvr valjda zna da bi neki posetioci mogli da pate od visine, ali već sam bila u otvorenom avionu, bez čuvene gospođe, iznad Apenina i trebalo je mnogo samokontrole da ne zaboravim da ja to samo sedim na stolici s naočarima koje me vode kroz virtuelni Leonardov prostor. I da nastavim da letim, umesto da zbrišem glavom bez obzira.

Prizemljila sam se srećno. Pa nije tom avionu odobrenje dala Američka agencija za civilni vazdušni saobraćaj. Srećom.

Odmah sam Luvru oprostila što je karte prodavao s tačno određenim vremenom za ulazak, a onda je svejedno na izložbu pustio toliko posetilaca, koliko više priliči fudbalskoj utakmici nego jedinstvenom umetničkom dogadjaju. I to sve usred panike oko koronavirusa i sezone gripa.

mde

Direktor Luvra se hvali da od oko 10 miliona posetilaca, koliko najcuveniji muzej na svetu ima godišnje, oko 40 odsto u njemu boravi besplatno.

Zbog tekućih migrantskih sporova hoću da kažem da drugu najpoznatiju Parižanku, Mariju Antoanetu, nisam uspela da sretnem-pariski Theatre de Poche je krajem januara napravio pauzu u višemesečnom igranju svoje predstave posvećene čuvenoj kraljici, onakvoj kakvom ju je video Štefan Cvajg. I ona je kao i Mona Liza bila naturalizovana Francuskinja.

Izložba Leonardovih dela u Luvru, a povodom 500 godina od njegove smrti, bila bi, po obimu ponudjenog, velika atrakcija sama po sebi, ali je direkcija Luvra majstorski napravila dodatnu dramu.

Izložba je već uveliko trajala, a Luvr je stalno emitovao vesti da nastavlja svoje napore da ubedi tajnog vlasnika slike Salvator Mundi, koju je ovaj stekao za fantastičnih 450 miliona dolara, da je pozajmi za ovu izložbu.

Spekuliše se da je pravi kupac slike sudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman.

Slika, oko koje se ne slažu svi stručnjaci da je baš Leonardova ili ipak nekog od njegovih ucenika, do kraja izložbe nije stigla. Ali je stalno podgrevana i nikad obelodanjena ponuda Luvra njenom vlasniku, obezbedila ogroman interes posetilaca slici Salvator Mundi, koju je pretpostavlja se naslikao Leonardov učenik pod vođstvom majstora.

oznor

Luvr u posedu ima 5 od 15 Leonardovih slika, a većinu ostalih je za ovu izložbu dobio na pozajmicu od Vatikana (Sveti Hujeronimus), Ermitaža(Madona Benoa), Nacionalne galerije u Londonu, a iz kolekcije engleske kraljice Elizabete II pozajmljeni su mu Leonardovi originalni crteži za sliku Salvator Mundi.

 

 

mde
oznor

Iz kolekcije engleske kraljice Elizabete II Luvru su pozajmljene Leonardove originalne studije za sliku Leda i labudovi, koja je poslednji put vidjena u 17.veku u francuskom dvorcu Fontenblo i otad se smatra izgubljenom ili uništenom.

mde
mde
oznor

A Ufici (Firenca) je Luvru pozajmio najpoznatiju kopiju Leonardove Lede, koju je uradio neki od njegovih najbližih saradnika prema majstorovoj konačnoj verziji.

 

oznor

Za one koji vole da znaju šta je ispod površine, Luvr je ponudio reflektograme, snimke infracrvenim zracima onoga što je ispod površinske boje, većine izloženih Leonardovih slika.

 

Kao na reflektogramu Mona Lize, Svetog Hijeronilusa ili bozanstvene slike Jovana Krstitelja.

Na izložbi je bilo izloženo 179 artefakata i slikanje nije bilo zabranjeno. Izgledalo je kao da u onoj ogromnoj gužvi nema nikakvog obezbedjenja dok dve gospođice nisu na jednom pultu zaboravile mali neseser… Promptno su preko razglasa, a onda se pojavila i ljuta gospođa, zamoljene da predmet uzmu sa sobom ili će biti uzet od koga treba.

Divnu sliku žene poznatu kao La Scapigliata Luvru je pozajmila Nacionalna galerija iz Parme.

oznor

Dakle, stvarno niste leteli Leonardovim avionom? Šteta. Velika šteta.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com