Tramp potpisao odluku o carinama

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je odluku o uvodjenju carina od 25% na uvoz čelika i 10% na uvoz aluminija iz svih država sem Meksika i Kanade.

Odluka stupa na snagu za 15 dana.

Uvoz iz Meksika i Kanade privremeno neće biti ocarinjen. Da li će oslobodjenje biti trajno zavisiće od pregovora o promeni Sporazuma o slobodnoj trgovini NAFTA i ustupaka na koje budu spremni Kanada i Meksiko, kao i zavisnosti SAD od kanadskih i meksičkih čelika i aluminijuma.

Ni ostali partneri nisu bez nade: svaka zemlja će za pojedini proizvod moći da pokrene bezbednosno-politički dijalog sa SAD u cilju dobijanja izuzeća.

Za ove pregovore je, navodi Noje ciriher cajtung, zadužen Robert Lighthizer.

Kako su Ekonomske Vesti već pisale, ni Kina ni Rusija neće najviše štetovati od Trampove naprasne odluke koja nema podršku ni Republikanske stranke, ni većeg dela američkih preduzetnika, a naljutila je i najvažnije američke trgovinske partnere.

Prema navodima Noje ciriher cajtunga, SAD su 2017. godine uvezle čelika i aluminijuma u vrednosti od 46 milijardi dolara od čega samo iz Kanade u vrednosti od 12 milijardi dolara, iz Južne Koreje i Meksika po 3,5 milijardi dolara, iz Japana 1,8 milijardi, iz cele EU 7,3 milijarde. Kina, koja je najveći izvoznik čelika na svetu, u SAD izvozi čelika i aluminijuma u vrednosti od 6% pomenute ukupne sume od 46 milijardi dolara ili 2,67 milijardi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com