Turska ante portas: Šta je o tome rekao Putin?

Turska vojska će stići na suverenu teritoriju Azerbejdžana u okviru zajedničkog rusko-turskog Centra za nadzor sporazuma postignutog između Jermenije i Azerbejdžana, u kom broju ne zna se.

Ali svi, ne samo Rusi nego i zvanično Francuska i SAD, pitaju ruskog predsednika Vladimira Putina koja tu uloga Turske.

On je upravo odgovorio u ekskluzivnom intervjuu Pavlu Zarubinu sa TV kanala Rusija 1.

Putin je rekao da su sve ovo što se dešava na Kavkazu geopolitičke posledice razbijanja SSSR-a i propuštanja tadašnjeg rukovodstva da 1988. godine nešto preduzme. A sada, rekao je Putin, Azerbejdžan je nezavisna država i ima pravo sebi da bira saveznike što ona i čini.

On je podsetio da Nagorno Karabah, koji je nezavisnost proglasio 1991. godine, nije priznala čak ni Jermenija što znači da je cela međunarodna zajednica smatrala da Nagorno Karabah sa sedam pripadajućih regiona pripada Azerbejdžanu.

Što se tiče pitanja Francuske i SAD o ulozi Turske, Putin je rekao da Turska nije kopredsedavajući Minskog procesa, kao što su Rusija, Francuska i SAD, ali je bila unutar Minske grupe.

„Uloga Turske? O tome se čuju razne ocene od raznih država i ličnosti. Mi znamo dramatičnu istoriju između Turske i Rusije tokom vekova, ali sličnu istoriju su imale Nemačka i Francuska, pa su to prevazišli, premostili u interesu svojih naroda. Zašto mi ne bismo učinili isto, pronašli kompromis poštujući partnera“, rekao je Putin.

Putin je najmanje dva puta tokom ovog intervjua stao u odbranu jermenskog premijera Nikole Pašinjana, odlučno odbacujući optužbe da je Pašinjan počinio izdaju.

On je rekao da je Pašinjanu još dok je sukob bio na početku nuđeno kompromisno rešenje, ali je on odbio i odlučio se za borbu na sve ili ništa .

„Tako da o njegovoj izdaji ne može biti ni reči. Situacija na bojištu, o čemu je Pašinjan otvoreno i pošteno govorio prekjuče, složila se tako kako je rekao, nema se šta dodati“, rekao je Putin.

On je rekao da je Jermenija u takvoj situaciji da ne može sebi da dozvoli raskol društva.

„Ne može sebi da dozvoli da joj vlast organizuje ulica“, rekao je Putin u intervjuu za TV kanal Rusija 1.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com