Turska ponuda Nemačkoj: Vi korak pomirenja, mi dva

Turski ministar inostranih poslova, Mevlut Čavušoglu uputio je u intervjuu nemačkom magazinu Špigl Nemačkoj ponudu za pomirenje.

„Ukoliko vi načinite jedan korak u susret (nama), mi ćemo učiniti dva“ , rekao je Čavušoglu.

On je uputio i pomirljiv odgovor na pretnje iz EU i Nemačke da „Brisel drži za nemoguće da Turska postane članica EU“ (Žan Klod Junker) i da treba „zamrznuti ili prekinuti pregovore o prijemu Turske u EU“ (Angela Merkel).

„Odluku o nastavku pregovora donosi EU, a mi jednostavno idemo svojim putem. Mi reformišwmk Tursku nezavisno od toga da li će biti otvoreno novo poglavlje u pregovaračkom procesu“, rekao je Čavošoglu.

Odnosi izmedju Turske i EU drastično su se pogoršali od kako je prošle godine turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zbog učešća u pokušaju državnog udara počeo da hapsi pristalice svog političkog protivnika Fetulaha Gulena medju kojima su bile i osobe s dvojnim tursko-nemačkim državljanstvom. Naročito oštre reči razmenili su nemačkj ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel i turski predsednik Erdogan.

Erdogan je pozvao milion Turaka, koji imaju pravo glasa u Nemačkoj, da ni u kom slučaju ne glasaju za stranke velike koalicije. Činjenica je da sve tri stranke koje su veliku koaliciju činile na parlamentarnim izborima održanim u Nemačkoj 25. septembra pretrpele znatne gubitke glasova, a kako zasad stvari stoje i velika koalicija se raspala. Mada je mala turska stranka u Nemačkoj, za koju je lobirao turski predsednik prikupila minoran broj glasova, on je likovao: „Samo pogledajte, izbori u Nemačkoj su poučni. Videćete, neće im poći za rukom da formiraju vladu“, rekao je Erdogan.

Još goru razmenu optužbi i pretnji on je imao s liderima Zelenih Zem Ozdemirom, koji je turskog porekla, i liderom Liberala Kristijnom Lindnerom, koji bi mogli da budu članovi Vlade takozvane Jamajka koalicije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com