Tužbe Nenada Popovića protiv Krika odbačene

KRIK je objavio da se ministar u Vladi Srbije Nenad Popović odrekao tri tužbe koje je podneo protiv te istraživačke mreže, dok je njegova četvrta tužba protiv KRIK-a odbijena. Tekst KRIK-a prenosimo u celini sa sajta Udruženja novinara Srbije:

„Sva četiri postupka, koji su se vodili protiv KRIK-a po tužbama ministra zaduženog za inovacije Nenada Popovića okončana su u korist KRIK-a. Popović se u tri slučaja odrekao tužbi, a u jednom je njegova tužba odbijena.

Nakon što se više od godinu dana nije pojavljivao na sudjenjima, koje je vodio protiv KRIK-a, najčešće uz opravdanje da je u Rusiji, svi postupci završeni su u KRIK-ovu korist.

Popović je tako izgubio pravo da nas u budućnosti ponovo tuži zbog otkrića da poseduje mrežu of šor kompanija na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima, da se njegovo bogatstvo procenjuje na više od 100 miliona dolara, kao i da ima prebivalište u Švajcarskoj gde plaća i porez. Ova KRIK-ova otkrića, podsetimo, zasnivaju se na medjunarodnom novinarskom projektu „Rajski papiri“ u kom je učestvovalo gotovo 150 medijskih organizacija iz različitih delova sveta.

Popović je zbog tekstova objavljenih u okviru „Rajskih papira“ KRIK tužio četiri puta zbog istih informacija.

Svakom od četiri tužbe tražio je po milion dinara odštete zbog duševnih boli, koje mu je navodno nanelo istraživanje KRIK-a. Medjutim,nikada se nije pojavio u sudu da o tome govori, zbog čega je u jednom postupku negova tužba odbijena.

Sudija Sladjana Pantović je tada u presudi navela da su novinari KRIK-a postupali sa dužnom novinarskom pažnjom, da su dovoljno dugo pozivali ministra na intervju, da je interes javnosti da zna ove informacije bio veliki, ali i to da se Popović samo na ovom sudjenju nije pojavio šest puta kako bi svedočio o duševnoj boli koju je osećao zbog teksta.

U presudi je konstatovano i da je Popović na javnoj funkciji te da bi zbog toga morao da ima više razumevanja za to da je javnost zainteresovana da zna o njegovim bivšim i sadašnjim poslovima kao i da novinari Popovića nisu okarakterisali kao nekog ko se bavi protivzakonitim poslovima.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com