U Hrvatskoj se sutra održavaju redovni parlamentarni izbori

U Republici Hrvatskoj se u nedelju 5. jula održavaju redovni parlamentarni izbori za X saziv Hrvatskog sabora.

Pravo glasa ima 3.859.481 birač, od čega prebivalište na teritoriji Republike Hrvatske nema njih 184.786.

Na izborima učestvuju 192 izborne liste sa 2.669 kandidata prosečne starosti 48,6 godina od kojih su 41,96% žene, a 58,04% muškarci.

Glasa se u 12 izbornih jedinica na 6.998 biračkih mesta, s tim što XI izbornu jedinicu čini hrvatska dijaspora, a XII izbornu jedinicu nacionalne manjine.

Prema analizi raspoloženja birača obavljenih za HRT od 14. do 22. juna, nijedna stranka niti predizborna koalicija neće sama moći da formira vladu a  izmedju dve glavne stranke u Hrvatskoj (SDP i HDZ) trka će biti tesna, sa prednošću SDP-a.

Ali prema istoj analizi od 140 poslaničkih mesta, koliko se bira u 10 izbornih jedinica na teritorijI Hrvatske, desne stranke, u rasponu od HDZ-a, koji teži ka desnom centru, preko Mosta koji više naginje krajnjoj desnici do Domovinskog pokreta Miroslava Škora na krajnjoj desnici, osvajaju većinu od 77 poslaničkih mesta plus 3 od dijaspore.

Zato su u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj medju najvažnijim temama bila pitanja abortusa i ustaškog pozdrava „Za dom spremni“. Pri čemu je HDZ, koji deklarativno teži desnom centru, i kod jednog i drugog pitanja ostao i tamo i ovamo.

Nacionalnim manjinama u RH pripada 8 poslaničkih mesta, od čega 3 srpskoj nacionalnoj manjini.

Za tri mesta u Hrvatskom saboru kandidate imaju dve političke stranke srpske nacionalne manjine. Samostalna srpska demokratska stranka kandidovala je Draganu Jeckov (Negoslavci), Borisa Miloševića (Zagreb) i Milorada Pupovca (Zagreb), a Demokratski savez Srba Sinišu Ljubojevića (Ogulin) , Srdjana Milakovića (Vukovar) i Jovicu Radmanovića (Rijeka). Demokratski savez Srba je svojevremeno nastao u opoziciji prema zagrebačkim Srbima.

Prema poslednjem popisu u Hrvatskoj živi 186.633 pripadnika srpske nacionalne manjine.

U XII izbornoj jedinici na 109 izbornih mesta, od čega 25 u 6 gradova  u BiH,  glasa hrvatska dijaspora. U toj izbornoj jedinici kandidate ima najmanje lista (11). Na primer, Socijaldemokratska partija Hrvatske tradicionalno nema kandidate u toj izbornoj jedinici.

Odnos prema hrvatskoj dijaspori u BiH predmet je velikog spora medju dve ključne političke stranke u Hrvatskoj, pa je bio i pred ove izbore.

Evropska unija nije stavila BiH na listu od 15 epidemiološki prihvatljivih zemalja, čijim  državljanima države članice mogu da otvore svoje granice, ali je Hrvatska ipak odlučila da gradjani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo mogu da udju u Hrvatsku bez obaveze da idu u 14-dnevni karantin.

Tokom predizbornog sučeljavanja lidera SDP-a Davora Bernardića i lidera HDZ-a Andreja Plenkovića, Bernardić je oštro i više puta kritikovao odluku o otvaranju granice sa BiH.

„Gurnuli ste Hrvatsku u izbore otvorili ste se prema BiH, jedini motiv vam je da vaši glasači mogu ući iz BiH“, ponavljao je Bernardić.

Hrvatski državljani glasače i u Srbiji na biračkim mesta u Beogradu i Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com