U Minsku protesti protiv savezne države Rusije i Belorusije

U Minsku su u subotu i nedelju održane demonstracije protivnika integracije Rusije i Belorusije, o čijim daljim koracima su se u Sočiju u subotu dogovarale delegacije dve zemlje na čelu s predsednicima Vladimirom Putinom i Aleksandrom Lukašenkom.

Protivnici stvaranja savezne države izmedju Rusije i Belorusije uputilu su se do ruske ambasade u Minsku i tamo, preko saradnika policije, predali rezoluciju protiv rusko-beloruske integracije.

Ruski mediji tvrde su učesnici u protestima bili malobrojni.

Kako prenosi RIA Novosti, organizatori protesta su saopštili da se u rezoluciji predatoj ruskoj ambasadi nalazi kategorični protest protiv produbljivanja integracije s Rusijom, odbijanje da se priznaju dokumenti, koje bi mogli da potpišu rukovodioci Belorusije i Rusije ubuduće, kao i poziv medjunarodnoj zajednici da proglasi nelegitimnim buduće sporazume o integraciji.

Kao jedan od organizatora poimence se pominje Pavel Severinec, kopredsednik organizacionog komiteta za osnivanje partije „Beloruska hrišćanska demokratija“.

Tokom demonstracija incidenata nije bilo, policija nije nastojala da spreči demonstrante, mada ih je upozoravala da učestvuju u neodobrenim protestima.

Na proteste u Minsku reagovao je Aleksej Puškov, predsednik Komiteta Saveta Federacije za informacione politike: „U Minsku je opozicija izašla u akciju protiv integracije s Rusijom. Pozivaju u Evropsku uniju, ali to je mit. Mit sreće sa Evropskom unijom već je demantovan i iskustvom Ukrajine, i Gruzije, i Moldavije. U Evropskoj uniji režu budžet za period 2021-2027. godina – nema para čak ni za Litvaniju i Letoniju. Kakva integracija?”, napisao je Puškov na svom Tviter nalogu, a preneli su ruski mediji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com