U saopštenje vas ljubim : Jeste kiša, ali ne prokišnjava

Ko je, kao potpisnik ovih redova, u petak uveče vozom doputovao na Železničku stanicu Beograd centar mogao je da primeti sledeće : gužva je na peronu na koji stiže voz iz Užica bila ogromna, a putnici s prtljagom, koji u nekim slučajevima nije bio mali, morali su dobro da pripaze da se do izlaza ne okliznu i ne polome u vodi koja je na nekim mestima bila poduboka.

Kad se to jednom desi, Železnice Srbije, kojima je s putnicima taman krenulo, će
se, valjda, uozbiljiti.

Dotad ćemo morati da trpimo njihova neozbiljna saopštenja o „tendencioznim i zlonamernim“ tvrdnjama da objekat „nove, moderne, lepe i funkcionalne“ Železničke stanice Beograd centar prokišnjava, dočim je istina da objekat ne prokišnjava, mada problem postoji i vode ima zbog trenutne situacije koja će potrajati do sredine 2025.godine!

Evo šta je doslovce, „povodom snimaka i komentara na društvenim mrežama“, saopštila Infrastruktura Železnica Srbije :

„Vestibul železničke stanice Beograd centar u Prokopu, površine 6000 m2, koji je pušten u rad 20.oktobra 2023.godine, u potpunosti je završen. Reč je o novom modernom, lepom i funkcionalnom objektu, po uzoru na najbolje železničke stanice u inostranstvu.

Objekat železničke stanice Beograd centar ne prokišnjava, a radovi su izvedeni kvalitetno i po najvišim standardima.

Tendenciozno je i zlonamerno tvrditi da novoizgradjena železnička stanica Beograd centar u Prokopu „prokišnjava“ jer to – nije tačno.

Ovaj problem biće definitivno i konačno rešen kada radovi na prostoru železničke stanice Beograd centar budu završeni i svi objekti u potpunosti izgrađeni, sredinom 2025.

Voda u stanici Beograd centar pojavljuje se kada su velike padavine i prolazi kroz dilatacione otvore na betonskoj ploči, na koti 105 u Prokopu. Reč je o betonskoj ploči iznad staničnih koloseka i perona u Prokopu, na kojoj je izgradjena nova stanična zgrada i na kojoj se sada grade komercijalni objekti i sadržaji.

Na betonskoj ploči na koti 105 u Prokopu postoji 29 dilatacionih otvora, od kojih je svaki dužine 125 metara i širine do 10 cm.
Tokom izvodjenja radova, hidroizolacija na betinskoj ploči na koti 105 delimično je skinuta i ugrožena. Ta hidroizilacija je i pre toga bila u lošem stanju, jer je poslednji put u Prokopu rađena pre 24 godine.

Ali, čak i da je ta hidroizilacija nova, zbog obima i vrste radova tokom izgradnje nove stanične zgrade, a zatim i sada kada se grade objekti komercijalnog sadržaja, kao i zbog teške mehanizacije, koja se na koti 105 koristi, voda prilikom velikih padavina opet bi našla svoj put kroz dilatacione otvore do staničnih perona i koloseka.

Dakle, prolazak vode kroz betonsku ploču na koti 105 do staničnih perona i koloseka, rezultat je trenutne situacije u železničkoj stanici Beograd.

Dokaz ove tvrdnje je i činjenica da pre početka izvodjenja radova u Prokopu nije bilo problema sa prodorom vode kroz betonsku ploču na koti 105 prilikom velikih padavina „.

Infrastruktura železnica Srbija u svom saopštenju dalje navodi da se preduzimaju aktivnosti da se na najmanju meru svedu negativne posledice prodora vode na perone tokom padavina.

“ Medjutim, prema mišljenju stručnjaka gradjevinske i arhitektonske struke, šta god da se bude preventivno preduzimalo u Prokopu, problem vode postojaće u manjoj ili većoj meri dokle budu trajali radovi u stanici“, zaključuje se u saopštenju Infrastrukture železnica Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com