Učeni makijavelista Plenković danas dokazuje saborsku većinu

Hrvatski premijer Andrej Plenković očito je obezbedio većinu u Hrvatskom saboru i danas će pred poslanike izneti svoj predlog za izbor nekoliko novih ministara u Vladi Hrvatske medju kojima su i dva ministra koje je delegirala Hrvatska narodna stranka. Ta relativno mala stranka, koja je hrvatskoj javnosti poslednjih dana priredila velika uzbudjenja, dobiće mesto potpredsednika vlade, ministarstvo gradjevine i ministarstvo obrazovanja. Ovo poslednje ministarstvo i reforma obrazovanja, koju HNS navodno po svaku cenu želi da izgura, veliko je opravdanje toj stranci za kršenje predizbonog koalicionog sporazuma sa Socijaldemokratskom partijom, kojim joj je zabranjeno ulaženje u koaliciju sa HDZ-om.

Napuštnje HNS-a najavili su njeni tako poznati članovi kao što je bivša ministarka inostranih poslova Vesna Pusić, nedavna finalistkinja izbora za gradonačelnika Zagreba Anka Mrak Taritaš, Goran Beus-Rajhenberger…

Slaven Letica, nekadašnji savetnik prvog hrvatskog predsednika Franje Tudjmana rekao je večeras, komentarišući uspešan rad Plenkovića sa Hrvatskom narodnom strankom, da je Plenković „učeni makijavelista“.

„On ima dobre živce, kontroliše situaciju i spoznajno i emocionalno“, hvalio je Letica u emisiji „Otvoreno“ HRT-a hrvatskog premijera držeći u rukama Makijavelijevu knjigu.

On je s podsmehom podsetio da su osnivači HNS-a Savka Dapčević-Kučar i Mika Tripalo „izdali fetvu da se ne sme koalirati sa HDZ-om“, ali da su takve koalicije prirodne dokaz je 17-godišnja koalicija hrišćanskih demokrata i liberala, odnosno Helmuta Kola i Hansa Genšera u Nemačkoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com