Velika koalicija u Nemačkoj opet pred raspadom

Nemačke su se socijaldemokrate ponovo potrudile za političku atmosferu u kojoj izgleda da će se srušiti nebo na Nemačku i to baš u trenutku kad se u svetu, u Evropi i u NATO-u ponovo mešaju karte.

Ali, ne baš malobrojni dosadašnji ekscesi socijaldemokrata su se pokazali kao blef, koji je za posledicu imao jedino da je ključna evropska Socijaldemokratska partija izgubila podršku trećine birača.

Za vikend je socijaldemokratsko članstvo, sa naglaskom na Socijaldemokratsku omladinu, referendumskim izjašnjavanjem na čelo te članice vladajuće velike koalicije, dovelo dvoje i u Nemačkoj slabo poznatih političara, koji su za izlazak SPD-a iz te velike koalicije. Jednom rečju, levo krilo SPD-a.

Saskia Esken (58) i Norbert Valter Borjans (67) u emisiji Ane Vil (ARD) su u nedelju uveče precizirali da će od CDU/CSU partnera tražiti izmenu koalicionog ugovora, u suprotnom će članstvu predložiti izlazak iz koalicije.

Oni traže, pre svega, oštrije mere za zaštitu klime (višu cenu po toni emitovanog CO2) i 500 milijardi evra ulaganja u infrastrukturu u narednih deset godina. Propale škole i ruinirani putevi zahtevaju godišnja ulaganja od najmanje 45 milijardi, na duži rok, insistirali su oni.

Znači li ovo da će vlada kancelarke Merkel pasti na pola mandata, a ona završiti političku karijeru pre 2021. godine, kako je planirala?

Otkako je napustila mesto šefice CDU-a, nemačka kancelarka Angela Merkel svoj kancelarski posao obavlja sa još više oduševljenja nego ranije, tvrdi Kristof Švenike, glavni urednik političkog magazina Cicero.

Tako da je za očekivati da ona, kako bi veliku koaliciju dovela do kraja mandata 2021, sa novim levim vodjstvom Socijaldemokratske partije napravi sve potrebne kompromise, rekao je Švenike gostujući u emisiji Ane Vil.

Švenike, koji ocenjuje da je SPD izborom dua Eskin/Borjans izabrala sopstvenu propast, sumnja da će zaštita klime biti ključna tačka lomova u velikoj koaliciji, ali gomila para za infrastrukturu već uverljivije zvuči kao prelomna tema. Odnosno: uravnotežen budžet umesto budžeta sa suficitom.

U istoj emisiji, Borjans je rekao da će novo rukovodstvo SPD-a insistirati na ulaganju od najmanje 45 milijardi evra godišnje u infrastrukturu. U godinama slabe konjukture, te pare treba da budu obezbedjene kreditima, rekao je on.

Sem što su promovisali referendumski izbor rukovodstva, čemu se odazvalo samo 54,09% članova partije, socijaldemokrate su promovisale u duo na čelu stranke.

Indikativno je da je duo Esken /Borjans pobedio duo Klara Gejvit /Olaf Šolc, a Šolc je aktuelni ministar finansija Nemačke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com