Verujte ili ne, kako vam drago: U Evropsku uniju najviše veruju Španci

Španci su jedini narod, čija je zemlja član Evropske unije, koji čvrsto veruje da se EU neće raspasti!

Anketa je obavljena izmedju marta i aprila medju 60.000 stanovnika Austrija, Češke, Danske, Francuske, Nemačke, Grčke, Madjarske, Italije, Holandije, Poljske, Rumunija, Slovačke, Španija i Švedske.

U 13 od 14 anketiranih država jasna većina anketiranih veruje da je realistična mogućnost da se Evropska unija u sledećih 10 do 20 godina raspadne!

U to veruje najviše Francuza – 58%, pa Italijana i Poljaka – 57%.

Jedina zemlja u kojoj više od polovine anketiranih ne vezuje da je kolaps EU realno moguć u narednih 10 do 20 godina je Španija. Ali i u Španiji u mogućnost raspada EU veruje visokih 40% ispitanih.

Rezultate istraživanja, koje su sproveli Evropski savet za medjunarodne odnose i YouGov, prenosi američka poslovna mreža CNBC.

Ovde nije kraj lošim vestima. Značajan postotak anketitanih Evropljana veruje da je rat izmedju nekih od članica EU realno moguć tokom sledećih deset godina.

U takvu su mogućnost najviše uvereni Austrijanci – njih 38%, pa Francuzi – 35%, pa Rumuni – 31%.

Zanimljivo je da u mogućnost da tokom sledećih deset godina izbije rat medju članicama, mladi ljudi vezuju iznad proseka anketiranih. Polovina Austrijanaca i Rumuna i 46% Francuza starih izmedju 18 i 24 godine veruje da je realno moguće da u narednih deset godina dodje do rata medju nekim od članica EU.

Najnoviji Eurobarometar, medjutim, utvrdio je da 68% Evropljana misli da njihova zemlja ima koristi od EU, što je najviši procenat zabeležen od 1983. godine. U svim državama, sem u Italiji, to misli više od polovine anketiranih. U 25 od 28 članica 70% ispitanih bi glasalo na referendumu, ukoliko bi do njega došlo, za ostanak njihove zemlje u EU, a relativna većina dobila bi se u Češkoj, Velikoj Britaniji i Italiji. Italija je najslabija karika – čak jedna trećina Italijana ne zna kako bi na takvom referendumu glasala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com