Bilo kuda, Rusi svuda: Hans Kristijan Štrahe podneo ostavku

Nemački mediji, uključujući Špigl i Ziddojče cajtjng, objavili su tajno snimljeni video na kome austrijski vicekancelar Hans Kristijan Štrahe navodnoj ruskoj oligarhinji obećava privilegije na državnim tenderima za pomoć njegovoj partiji na izborima.

Štrahe je na konferenciji za štampu objavio da podnosi ostavku na funkciju austrijskog vicelancelara, kao i šefa Slobodarske partije (FPO).

On je rekao da je njegov postupak bio „glup i neodgovoran, pogrešan“, ali je najavio preuzimanje pravnih mera protiv onih koji su video snimili i objavili.

Štrahe je šef desne austrijske Slobodarske partije.

Video je snimljen 24. jula 2017. godine na Ibici.

Ostavku na sve funkcije podneo je i Štraheov partijski kolega Johan Gudenus, koji je na video snimku takodje pojavljuje, i koji je upoznao navodnu Ruskinju i njenog pratioca sa Štraheom.

Ovaj je, na konferenciji za štampu, ispričao da je tokom sedmočasovne večere, u alkoholisanom stanju, podlegao svojim mačističkim instiktima i hteo da impresionira veoma atraktivnu ženu. Sa kojom se više nikad nije video. Ali je tokom razgovora više puta, tvrdi, isticao da sve mora biti u granicama austrijskih zakona.

Štrahe na videu obećava navodnoj ruskoj biznismenki da će, u zamenu za finansijsku podršku njegovoj partiji, dobiti licence za kazina, kao i poslove gradnje puteva, koje je dosad dobijao Štrabag, čiji mu šef Hazelštajner nije po volji.

Ona bi trebalo da preuzme i austrijski list Kronen cajtung, odakle bi trebalo da bude izbačeno nekoliko novinara, „novinari su najveće kurve na planeti“, i da tamo bude ubačeno nekoliko novih.

Ističući da nije učinio ništa nezakonito, Štrahe se na današnjoj konferenciji za štampu, izvinio „najvažnijem čoveku u svom životu“ -svojoj ženi.

Nije objavljeno ko je u stvari žena na video snimku.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je prihvatio ostavku Štrahea.

Povodom ovog skandala je, prenose nemački mediji, danas zasedala austrijska vlada. Zasedanje je bilo praćeno protestima izmedju 3.000 i 5.000 austrijskih gradjana.

Sad se očekuje odluka Kurca: vanredni izbori ili nastavak koalicione saradnje s Slobodarskom partijom. Zbog te je saradnje Kurcu od početka progovarano.

Slobodarska partija Austrije otkazala je učešće na današnjem velikom sastanku ekstremne desnice u Milanu, čiji je domaćin Mateo Salvini. Ekstremna desnica veoma računa na uspeh na izborima za Evropski parlament 26. maja.

Ogromno iznenadjenje i u ruskoj i u evropskoj javnosti izazvalo je svojevremeno  prisustvo ruskog predsednika Vladimira Putina svadbi austrijske ministarke inostranih poslova Karin Knajsl i austrijskog biznismena Volfganga Majlingera.

Putin je objasnio da se, kad je mladoženja u pitanju, uopšte ne radi o stranom čoveku. Ministarka je članica Slobodarske partije.

Hans Kristijan Štrahe se smatra prijateljem Srbije. Veoma je iznenadio svoje prijatelje u Srbiji, medju njima i ministra inostranih poslova Ivicu Dačića, kad je Austrija glasala za prijem Kosova u Interpol.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com