Visoki predstavnik u BiH doneo odluku o formiranju Vlade FBiH

Pošto vlada bosansko-hercegovackog entiteta Federacije BiH nije u zakonom i Ustavom predvidjenoj proceduri formirana ni gotovo sedam meseci posle izbora, Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je u četvrtak uveče proglasio odluku o deblokiranju tog procesa.

Proglašenje vlade blokirano je odbijanjem potpredsednika FBiH  iz Stranke demokratske akcije da da saglasnost na formiranje vlade jer ta stranka, prvi put, nije deo vladajuće koalicije, pa nema ni predstavnika u predloženoj vladi. Vladajuću većinu čine predstavnici HDZa BiH i koalicije 8 bošnjačkih i gradjanskih stranaka na čelu sa Socijaldemokratskom partijom.

U Odluci Kristijana Šmita, objavljenoj na sajtu Kancelarije visokog predstavnika, navodi se da se „premijer, zamjenici premijera i ministri Vlade Federacije, koje je predsjednica Federacije BiH predložila u prijedlogu odluke, koju je potpisala 30. marta 2023.godine, sa kojim se jedan od potpredsjednika saglasio 3.aprila 2023.godine i koji je izmjenjen 27.aprila 2023.godine, ovom odlukom smatraju imenovanim“ u skladu sa Ustavom FBiH.

A svaki potpis i saglasnosti potrebne za to imenovanje, „ovom odlukom se smatraju da su priloženi, dati i izvršeni u primjernom i propisanom obliku“.

Vlada FBiH biće izabrana, nakon što njeno imenovanje bude potvrdjeno većinom glasova u Predstavničkom domu Federacije BiH, čiji predsedavajući će sednicu zakazati najkasnije do 28.aprila 2023.godine.

Uz ovu Odluku, Kristijan Šmit je doneo i amandman na Ustav BiH kojim se propisuje da će vlada FBiH, ukoliko predsednik tog entiteta ne uspe da je, u dvaput ponovljenom roku od 30 dana, imenuje uz saglasnost oba potpredsednika, biti imenovana većinom glasova u Predstavničkom domu i Domu naroda.

Većinom glasova u oba parlamentarna doma, vlada će biti imenovana „pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju tri petine ili više delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda“.

Ukoliko za imenovanje vlade ne bude glasala propisana većina delegata, parlament FBiH i kantonalne skupštine se raspuštaju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com