Srbija angažovala advokatsku kancelariju Čeri Bler u sporu sa United group-om

Advokatska firma Čeri Bler Omnia Strategy dobila je ugovor o zastupanju Srbije, izveštava britanski Telegraf u ekskluzivnoj storiji u kojoj se vlast u Srbiji naziva autokratskom i populističkom.

Advokatska firma supruge bivšeg britanskog premijera Tonija Blera zastupaće Srbiju u sporu u kome je ta balkanska država optužena za pritisak na jednu nezavisnu televizijsku i internet kompaniju, a u pokušaju vladajuće partije da „ojača svoju moć“, saznao je Telegraf uvidom u pravne dokumente.

Kasnije u tekstu se navodi da je reč o United group-i i njenom sporu sa Telekomom Srbija, ali se ne navodi ko je tačno angažovao advokatsku firmu Čeri Bler.

Bivši briranski premijer Toni Bler i njegova konsultantska firma Tony Blair Institute for Global Change, koji su savetnici Vlade Srbije već šest godina, navodi Telegraf, negirali su da su na bilo koji način uticali da firma Čeri Bler dobije posao zastupanja Srbije.

Blerov institut je u svom odgovoru istakao da je gospodja Bler „dobro pozicioniran advokat“ i da „ima klijente širom sveta“.

Telegraf, medjutim, tvrdi da ovo nije prvi put da firma gospodje Bler, koja je potpuno odvojeno pravno lice od firme gospodina Blera, dobija posao zastupanja država, koje njen muž već savetuju. Pa se navode primeri Kazahstana, Gambije i Ruande.

Telegraf se pita koliko će poreske obveznike u Srbiji koštati advokatske usluge gospodje Bler, ali taj podatak nije saznao. Ali piše da se zna da 1 sat tih usluga košta 1.000 funti.

Ugovor firme Tonija Blera o savetovanju Srbije finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati, tvrdi Telegraf.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com