Vučić: Radimo na tome da Hrvati dobiju mesto u sistemu političkog odlučivanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se radi na tome da se Hrvatima, koji žive u Srbiji, osigura učešće u sistemu donošenja političkih odluka, prenela je Hrvatska radio-televizija (HRT).

Novinar HRT-a je rekao da ga je ova izjava iznenadila i da se očekuje da narednih dana bude jasno o čemu se tačno radi.

Hrvatska manjina nema poslanika u sadašnjem sazivu Narodne skupštine Republike Srbije. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, na čijem čelu je Tomislav Žigmanov, učestvovao je na parlamentarnim izborima 21. juna u koaliciji sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, a ne kao manjinska stranka. Nisu prešli cenzus.

Aleksandar Vučić je danas hrvatskoj zajednici u Srbiji predao obnovljenu rodnu kuću bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, što je HRT ocenio kao „iskorak u odnosima Hrvatske i Srbije“.

Srbija je u otkup i obnovu te kuće uložila 600.000 evra, izvestio je HRT.

Juče je, u prisustvu ministra inostranih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana i vojvođanskog premijera Igora Mirovića, otkrivena u Subotici bista biskupu Ivanu Antunoviću „pokretaču preporoda među bunjevačkim bunjevačkim i šokačkim Hrvatima u Ugarskoj, publicisti i proznom piscu“, kako je navedeno na sajtu Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji.

Tom prilikom Grlić Radman je rekao kako će se „u svetlu otvaranja novog poglavlja dobrosusedskih odnosa između Srbije i Hrvatske ubuduće vrlo intenzivno razgovarati o reciprocitetu temeljenom na državnom sporazumu iz 2004. godine, kada se Hrvatska obavezala osigurati kvotu zastupljenosti srpske manjine u Hrvatskom saboru“.

„Isto će se očekivati da Hrvati u Srbiji i Vojvodini također budu zastupljeni na svim razinama vlasti“, rekao je Grlić Radman i dodao: „Republika Hrvatska će uvijek zdušno stajati uz hrvatsku zajednicu u Srbiji, poštujući europske vrijednosti, koje želimo i Srbiji, koja je na putu ka EU“.

Sekretar Kancelarije Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Jasna Vojnić potpisali su Ugovor o finansijskoj podršci od 1,3 milion kuna projektu „Izgradnja Hrvatske kuće u Subotici“ i 200.000 kuna projektu „Kadrovsko snaženje hrvatske zajednice u Republici Srbiji“.

U budućoj Hrvatskoj kući biće smešteno Hrvatsko nacionalno veće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačka ustanova „Hrvatska riječ“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com