Vulin pod sankcijama :Zašto se SAD nisu obratile pravosudnim organima

­Direktor Bezbednosno – informativne agencije Srbije Aleksandar Vulin od neki dan je pod sankcijama Ministarstva finansija SAD što podrazumeva da mu je zamrznuta imovina u SAD, ako je tamo ima, a svim američkim institucijama i kompanijama sa njim zabranjeni kontakti i saradnja.

Ovu su informaciju gradjani sigurno, a kako je sa najviših mesta izvršne i pravosudne vlasti saopšteno, i vlasti u Srbiji saznale iz medija.

Kako je saopštio najpre predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a zatim i Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, od američke strane su zaraženi dokazi za optužbe da je Vulin „umešan u medjunarodni organizovani kriminal, ilegalne poslove sa drogom i zloupotrebu javnih položaja“, da pomaže srpskom trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću u slobodnom kretanju preko granica Srbije  njegovih ilegalnih pošiljki.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Vulinu nisu uvedene sankcije ni zbog kakvog kriminala i korupcije nego zbog njegovih odnosa sa Rusijom.

„Da sam ja samo dan pre toga najavio uvodjenje sankcija Rusiji, Vulinu ne bi bile uvedene sankcije. To nije nešto što ja mislim, već ja to znam, jer mi je to tako rečeno“, odgovarao je Vučić na pitanja novinara o sankcijama uvedenim Vulinu.

„Nije kokain pronadjen u Vulinovom kabinetu već u Beloj kući, imaju oni kakvim istragama da se bave. Ali je strašno važno da se sprovede istraga, mislim da ima neki opšti član koji oni koriste da nešto napišu“, rekao je Vučić i dodao da će Srbija procesuirati Vulina ako dobije od američke strane podatke koji optužbe protiv njega potvrdjuju.

Zatim se oglasilo i Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

To Tužilaštvo navodi da je o sankcijama uvedenim Vulinu i razlozima za njihovo uvodjenje saznalo iz domaćih sredstava javnog informisanja.

„U prethodnom periodu u vreme dok je Aleksandar Vulin bio ministar unutrašnjih poslova, a i sada kada je direktor BIA, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa ovim institucijama u predostrožnom i istražnom postupku uspešno saradjivalo i realizovalo više predmeta organizovanog kriminala, medju kojima su i najznačajniji protiv organizovanih kriminalnih grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Darka Šarića, grupe „Vračarci“ i transnacionalnog organizovanog kriminala, u kojima je ostvarena i vrlo intenzivna saradnja, a koja se vezuje i za podatke sa SKYecc. Tokom rada na ovim predmetima, kao i drugim predmetima ovog tužilaštva, nijedna medjunarodna institucija, kao ni domaća, nije ukazivala na postojanje umešanosti Aleksandra Vučića u bilo kakvu kriminalnu aktivnost“, saopštilo je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

To Tužilaštvo je najavilo da će, radi provere navoda iznetih u medijima, zahtevati dodatne informacije, kako od domaćih, tako i od pravosudnih institucija SAD, ali i drugih medjunarodnih partnera, i zahtevati dostavljanje konkretnih dokaza, koji se odnose na Aleksandra Vulina.

„Podsećamo da u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, svako fizičko ili pravno lice, domaća ili  strana institucija, koja raspolaže bilo kakvim dokazima da je učinjeno krivično delo, koje je u nadležnosti Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, može te dokaze dostaviti ovom tužilaštvu „, dodaje se u saopštenju Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com