Srbija : Jednomesečni moratorijum na izvoz oružja

Vlada Srbije je, na predlog šefa države i vrhovnog komandanta, donela zaključak kojim se na 30 dana suspenduje izvoz naoružanja i vojne opreme iz namenske industrije Srbije, odnosno iz grupacije Odbrambena industrija Srbije, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

Prioritet, rekao je on, dobija Vojska Srbije i sve što joj je potrebno biće joj isporučeno od strane fabrika odbrambene industrije.

„Razumejući sve okolnosti koje nas okružuju i prateći sve one činjenice koje su relevantne po pitanju procene bezbednosti naše države“ rekao je Vučević, „naša je procena da u ovom trenutku komercijalni poslovi ne mogu da imaju prioritet u odnosu na pitanje bezbednosti naše države i da ono što se proizvodi u namenskoj industriji mora, pre svega, da bude usmereno ka Vojsci Srbije u skladu sa njenim potrebama“.

Nakon 30 dana će se proceniti kakva je situacija i da li će se moratorijum na izvoz nastaviti ili će se vratiti u redovno poslovanje, koje podrazumeva da namenska industrija može da pravi komercijalne poslove sa trećim stranama.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com