Za koliko godina će život u Rusiji biti kao život u EU

­Da bi nivo života u Rusiji dostigao nivo života u evropskim državama, potrebno je da stopa rasta u Rusiji bude za 1,5 procentnih poena iznad stope rasta u evropskim državama, dakle oko 3 odsto.

A ako Rusija želi evropski nivo života da dostigne za 15 godina „potrebna joj je još viša stopa rasta na nivou od 4,5 odsto“ rekao je visoki funkcioner Medjunarodnog monetarnog fonda Dejvid Lipton učesnicima Moskovskog finansijskog foruma.

Kako podsećaju ruski mediji, MMF procenjuje da će rast ruske ekonomije 2017. godine biti samo 1,4 odsto, 2018. godine 1,5 odsto. Prema proceni MMF-a, evropski rast će 2017. godine biti 1,9 odsto, a 2018. godine 1,7 odsto. A rast svetske ekonomije, procenjuje MMF, ove će godine biti 3,5 odsto, a 2018. godine 3,6 odsto.

Ministarstvo ekonomskog razvoja Rusije procenilo je da će stopa rasta u toj zemlji 2020. godine biti 2,3 odsto.

Istom prilikom, ruski premijer Dmitrij Medvedev je rekao šta je zadatak Rusije.

„Naš zadatak je da dostignemo tempo rasta ne samo ravan prosečnim svetskim, nego tempo rasta koji je viši od svetskih. I mehanizme za dostizanje tih ciljeva mi – imamo“, rekao je Medvedev u samo predvečerje lokalnih i regionalnih izbora u Rusiji i na manje od godinu dana pred predsedničke izbore.

Ruski ministar Maksim Oreškin najavio je da se sledećih meseci, posle izvesnog usporavanja u julu, očekuje talas pozitivnih novosti i novi talas ubrzanja ekonomske aktivnosti.

Odmah je reagovala Centralna banka Rusije. Ta banka će, kao neki dan Narodna banka Srbije, doprinos ekonomskom rastu dati u petak za kad je najavila snižavanje svoje referentne kamatne stope. Ta stopa trenutno iznosi 9 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com