Bitka za Beograd: Zašto danski arhitekta?

Na predstojećim lokalnim izborima u Beogradu, koji će biti održani početkom sledeće godine, Nova stranka će imati svog kandidata za gradonačelnika. Tačnije, za gradonačelnicu – Vesnu Rakić-Vodinelić.

Iako su kampanju za beogradske izbore započeli sa kulturom, članovi Nove stranke u borbi za prestonicu u prvi plan ističu „nove urbanističke promašaje naprednjačke vlasti“.

Tako se u saopštenju na sajtu Nove stranke ističe projekat rekonstrukcije Ušća i posebno odabir danskog arhitekte Jana Gela za budući izgled te zelene zone u samom srcu Beograda.

„Nedavno su počeli radovi na prvoj fazi rekonstrukcije zelenog zaštitnog pojasa ‘Ušće’, na potezu od Brankovog mosta do hotela ‘Jugoslavija’, nazvanog po rečima gradskog menadžera (Gorana Vesića, prim.aut) ‘obalom kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića’. Da li zbog nepoverenja prema pripadnicima beogradske arhitektonske škole, koja je cenjena u Evropi, ili možda iz neke lične koristi, gradska vlast je angažovala danskog arhitektu Jana Gela da izradi idejno rešenje rekonstrukcije 80 hektara parka ‘Ušće’, koja će se ostvariti u tri faze, u periodu od nekoliko godina. Projektno rešenje arhitekte Jana Gela je usvojeno od strane gradskih čelnika, a obećanje gradonačelnika, dato javnosti pre sedam meseci – da će građani moći da glasaju za ili protiv rešenja – očigledno nije ispunjeno“, kažu u Novoj stranci.

Oni dodaju i da je sam projekat jedna „urbana svaštarija“.

„Uvidom u idejno rešenje danskog arhitekte, zeleni pojas ‘Ušće’ je urbanizovan i podeljen na sedam urbanističkih zona: zonu kretanja, nauke, muzike, vode, umetnosti, zonu ‘Srbija’ i zonu prirode. Zona prirode je najmanja i zauzima svega 10 odsto površine parka. Ostale zone su u potpunom nesaglasju sa pojmom parka, neprimerene zelenom pojasu dunavskog priobalja. O svrsishodnosti projekta rekonstrukcije izjasniće se struka, dok će građani kao korisnici tog više urbanog nego parkovskog prostora, shvatiti da se radi o jednoj urbanoj svaštariji, takoreći urbanom haosu, koji će poništiti najveću vrednost parka ‘Ušće’, a to je netaknuta oaza prirode“, smatraju u Novoj stranci.

U ovoj stranci kao problematično urbanističko rešenje navode i plan izgradnje skoro 900.000 kvadratnih metara stambenog prostora u Makiškom polju, jer je reč o „vodoizvorištu prestonog grada“ gde nije predvidjena gradnja stambenih jedinica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com