Zabrana filma odozdo: Balkanska medja i (rusko) Bratstvom?

U Domu kulture u Bujanovcu su bez objašnjenja otkazali prikazivanje rusko-srpskog filma „Balkanska medja“, večeras otvoreni Moskovski filmski festival neće biti, iako je ranije planirano, zatvoren 25. aprila prikazivanjem filma Pavela Lungina „Bratstvo“.

Nijedno od ova dva otkazivanje nije usledilo posle odluke zvanične cenzure nego pritiskom „cenzure odozdo“.

Ministarstvo kulture Srbije je otkazivanje projekcije filma u Bujanovcu ocenilo kao „čin neprikladan, neobjašnjiv i politički provokativan“, a ministar kulture Rusije Vladimir Medinski, prema rečima Longina, scenario filma “Bratstvo” smatra greškom, ali je film dobio dozvolu za prikazivanje u bioskopima, samo je termin prve projekcije pomeren s 9. maja (Dan pobede) na (prikladniji) 10. maj.

Oba filma za temu imaju realne, ali vrlo kontroverzne istorijske dogadjaje koji još dele društva i svađaju narode: prvi rat na Kosovu 1999. godine, drugi ruski rat u Avganistanu. I prikazuju ih na način koji (bar delom) protivteči preovladjujućim sudovima o tim zbivanjima.

Autori i jednog i drugog filma smatraju da doprinose prevazilaženje ovih podela iznutra i svadja spolja.

Miloš Biković i Miodrag Radonjić iz produkcije kuće Arhangel studios saopštili su da film „Balkanska medja šalje poruku o neophodnosti negovanja mira i razumevanja Izmedju Srba i Albanaca“.

U svakom slučaju, navode Biković i Radonjić, „nikada neće postojati dovoljno dobar motiv, koji opravdava zabranu bilo kog filma“.

Ne slažu se sa tim svi akteri dogadjaja, pa deluju.

Zašto će umesto filma „Bratstvo“ posvećenog ratu u Avganistanu, Moskovski filmski festival zatvoriti dokumentarni film o Gorbačovu, objasnio je direktor tog festivala čuveni reditelj Nikita Mihalkov:

„Video sam film, mi smo dobili veliku, ozbiljnu molbu od veterana, to je bio krik duše, njih je taj film uvredio. Ali situacije takve vrste zanemaruje se, ukoliko to umetničko delo zaslužuje. Po mom mišljenju, to je dosta prosečno, satkano iz klišea delo, zasnovano na predstavama o avganistanskom ratu, kako njega zamišljaju autori“, rekao je Mihalkov.

Na primedbu o prosečnosti, reditelj Lungin je imao šta da kaže Mihalkovu o njegovim vojnim filmovima, ali interesantnije je ono što je poručio ministru Medinskom o meritumu stvari – avganistanskom ratu, s obzirom da postoji neslaganje u ruskom društvu oko toga ko je skrivio raspad SSSR: Gorbačov ili avganistanski rat:

„Žao mi je što ministar smatra ovaj scenario greškom. Ja prosto želim da kažem da je to slom, i čečenski rat je slom. A mi i dalje o tome ne govorimo. I to što mi prećutkujemo i hoćemo to da bojimo neutralnim bojama, samo pogoršava stvar. Život se ne sastoji od političkog rada. Vremena su se promenila i mladima treba govoriti jezikom koji ja znam, a vi ne… Prema tome, da je sve tako kako bi kažete, mi ne bismo izašli iz Avganistana i Sovjetski savez se ne bi raspao samo godinu posle toga”, rekao je Lungin u velikom intervjuu za radio „Govori Moskva“ i dodao da „današnja mladež ne zna da su tada patike i džins bili luksuz“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com