Najzad glas razuma: Fiskalni savet protiv Vučićevog lex specijalisa za švajcarce

Korišćenje budžetskih sredstava za rešavanje problema sa kreditima indeksiranim u švajcarskim francima nije opravdano, ocenio je Fiskalni savet Srbije.

Predloženi Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima predvidja znatna izdvajanja iz budžeta u iznosu od oko 10 milijardi dinara – što smatramo neosnovanim, navodi se u mišljenju Fiskalnog saveta.

To telo upozorava da Zakon predstavlja presedan koji nosi fiskalne rizike jer se odnosi samo na grupu od manje od 17.000 dužnika, koji još nisu otplatili svoja dugovanja bankama u švajcarskim francima, a ne na sve dužnike, njih 22.000.

Tako bi, upozorava Fiskalni savet, moglo doći do novih zahteva za budžetskim sredstvima prilikom obeštećenja gradjana, koji su svoje kredite u švajcarskim francima već otplatili ili ih konvertovali u evre u skladu s predjašnjim preporukama NBS.

Takodje, ukazuje dalje Fiskalni savet, korišćenje budžetskih sredstava za rešavanje sporova izmedju privatnih banaka i njihovih dužnika nagoveštava mogućnost da se i ubuduće novac svih poreskih obveznika troši na sporove u kojima su obe ugovorne strane iz privatnog sektora.

Fiskalni savet podvlači da Pravno shvatanje Vrhovnog kasacionog suda ni na koji način ne podrazumeva uključivanje javnih sredstava u rešavanje problema kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Fiskalni savet smatra da bi problem trebalo rešavati bez neposrednih budžetskih troškova, na sličan način kao u prethodnim slučajevima, u kojima su sudovi proglasili bankarsku praksu nezakonitom, a NBS svojim preporukama i smernicama iz 2013. i 2015. godine obezbedila da se sudske presude automatski primene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com