Zaključci Misije OEBSa o lokalnim izborima u Srbiji

Medjunarodna misija za praćenje lokalnih izbora u Srbiji održanih 2.juna 2024.godine objavila je o tim izborima sledeće zaključke:

„Lokalni izbori održani 2.juna su dobro sprovedeni i biračima su ponudjene različite političke alternative, ali se razlog za zabrinutost javio zbog široko rasprostranjenih pritisaka na zaposlene u javnom sektoru ,zloupotrebe državnih resursa i medija, koji su favorizovali vladajuću koaliciju što je negativno uticalo na izborni proces.

Učesnici na izborima su mogli slobodno da sprovode kampanju,ali se dominantnost vladajuće stranke nastavila, a fragmentacija opozicije smanjila je konkurentnost ovih izbora.

Izbornim pravnim okvirom je omogućena adekvatna osnova za sprovodjenje demokratskih izbora,ali su potrebne dalje reforme kako bi se uzele j obzir neimplementirane preporuke ODIHRa.

Uprkos merama koje su uvedene radi otklanjanja zabrinutosti zbog navodnih organizovanih migracija birača tokom prethodnih izbora i koje su doprinele smanjenju tenzija, tokom ovih izbora, mnogi akteri su smatrali da ove mere nisu dovoljne i izrazili su opšte nepoverenje u tačnost biračkog spiska.

Raznovrsna medijska scena je duboko polarizovana i vršeno je selektivno medijsko izveštavanje, prilikom kojeg je prednost data temama od državnog značaja u odnosu na lokalna pitanja čime je ograničena informisanost birača o temama vezanim za lokalne izbore; slučajevi zastrašivanja novinara bili su razlog za zabrinutost.

Izborni dan je generalno protekao glatko ,ali su na njega negativno uticala pitanja vezana za tajnost glasanja, brojni proceduralni problemi ,tvrdnje o pritiscima i kupovini glasova, kao i izolovani slučajevi nasilja.

Prebrojavanje glasova i obrada rezultata u celini su ocenjeni pozitivno“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com