Zapalio se avion Aeroflota, 41 mrtav

Danas u 18.30 sati zapalio se na moskovskom aerodromu Šeremetjevo avion ruske kompanije Aeroflota sa linije Moskva – Murmansk. Ruski istražni komitet je potvrdio da je 13 ljudi izgubilo život, medju njima dvoje dece. Stradali su se, tvrde ruski mediji, nalazili u repu aviona.

Kasnije je Ruski istražni komitet objavio da je nesreću sigurno preživelo 37 ljudi, da je sudbina 28 još neizvesna, a da je 13 izgubilo život gušenjem ugljen-dioksidom.

Naredna informacija zvanične predstavnice  Moskovske medjuregionalne istražne uprave za saobraćaj Jelene Markovske: život je izgubio 41 čovek. Preživelo ih je 37, od kojih su četiri članovi posade.

Avion Suhoj Superjet 100 je odmah posle poletanja tražio da se vrati na aerodrom zbog tehničkih problema i tek je iz drugog pokušaja, već zapaljen, uspeo da se spusti. Pri spuštanju su se zapalila i oba motora i rezervoar pun goriva.

U avionu su bila 73 putnika i 5 članova posade. Ruski mediji tvrde da su preživeli putnici evakuisani za 55 sekundi.

Tvrdi se takodje da su članovi posade pokazali visoku profesionalnost pri evakuaciji putnika. Mediji tvrde da je jedan stjuart izgubio život. Slikama dokumentovano, ruski mediji tvrde da su neki putnici, suprotno instrukcijama, usporavali evakuaciju nastojeći da spasu svoj ručni prtljag iz bagažnika nad sedištima.

Ruski mediji tvrde da je avion pogodila munja, što se inače često dogadja i ne predstavlja opasnost ni po avion ni po putnike. Objavljena je takodje verzija o izbijaju požara na električnim provodnicima.

Medjutim, Ruski istražni komitet je podneo kruvičnu prijavu „zbog ugrožavanja bezbednosti kretanja i eksploatacije vazdušnog prostora“.

Nemački mediji pišu da je Suhoj Superjet 100 ponos ruske avionske industrije. Avioni tog tipa u upotrebi su od 2011. godine, a zapaljeni avion je nov, Aeroflot ga ima od 2017. godine. Navodno je bilo vesti o čestim kvarovima na tom tipu aviona, ali ovako velike nesreće sa tim tipom aviona još se nisu dogadjale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com